LIPSILL. För drygt två år sedan uppstod tumult på ett s.k. antirasistiskt möte i Ludvika. På tisdag börjar de rättsliga efterspelen.

”Jalla Jalla Sverige åt alla”, var parollen i Ludvika, lördagen den 28 januari 2012. Den unga vänsterpartisten Daniel Riazat anordnade med likasinnade svenskhatare en demonstration som svar på Svenska motståndsrörelsens aktiviteter.

Pär Sjögren talar i Ludvika.

Tre helger tidigare hade Pär Sjögren talat i staden för Svenska motståndsrörelsens räkning. Detta offentliga möte, ”massinvandringen – en tickande bomb”, hade väckt stor uppmärksamhet och nyfikenhet bland Ludvikabor. Torget var fullt med människor som trots bitande kyla kommit för att lyssna.

Mötet med Pär Sjögren var kopplad till dödsmisshandeln av Tommy Lundén i staden, fredagkvällen den 16 december 2011. Den 44-årige tvåbarnspappan blev attackerad på Carlavägen av ett gäng så kallat mörkhyade män.

Tända ljus för Tommy Lundén i Ludvika.

Med mordet på tvåbarnspappan som bakgrund är det flera som kan tycka att Daniel Riazat valde fel plats för sin svenskfientliga paroll. Efter demonstrationen skulle många av deltagarna samlas på Ungdomens hus i staden. Detta möte inomhus hade annonserats som ett möte där alla var välkomna att samtala. Det skulle visa sig felaktigt.

Ungefär samtidigt som svenskhatarna demonstrerade var aktivister från Svenska motståndsrörelsen på en annan aktivitet. Idén om att möta inbjudan till Ungdomens hus övervägdes spontant. En aktivist har tidigare förklarat:

Min grupp befann sig i Västerås vid tillfället, på besök hos kamrater där. Vi visste att ”antirasisterna” i Ludvika skulle anordna en manifestation, på samma plats som Pär Sjögren höll sitt tal för tre veckor sedan. Vi tyckte inte vidare bra om denna gest från ”antirasisternas” sida, så det fattades helt enkelt ett beslut att åka dit och delge dem vår mening om vad vi anser om massinvandring och mångkulturella övergrepp på vårt folk.

Tumult i Ungdomens hus.

Det har många gånger hänt att aktivister deltagit på möten eller pratat ute på gatorna med meningsmotståndare utan att det lett till några våldsamheter. Denna gång utbröt istället tumult och ett mindre handgemäng.

Daniel Riazat hamnade i kläm under tumultet i Ungdomens hus och försökte göra en stor poäng av detta. Han ville driva saken till absurda jämförelser, däribland massmordet på Utöja. Under denna personliga kampanj för massmedial uppmärksamhet utnämndes Riazat av Nordfronts chefredaktör Fredrik Vejdeland till epitetet många lärt sig känna igen: Lipsill.

Daniel ”Lipsillen” Riazat. Fotomontage.

Tisdagen den 11 mars börjar rättegången som flyttats från Dalarna till Stockholm där Pär Sjögren står åtalad för ofredande i samband med tumultet i Ungdomens hus. En annan är Emil Hagberg som åtalas för grov misshandel.

Risken för att åklagaren kommer vilja koppla ihop separata händelser, närmare bestämt den rikskända konfrontationen i Kärrtorp, med tumultet i Ungdomens hus, är ganska stor.

Den massmediala uppmärksamheten kring Lipsillen, kombinerat med hysterin kring konfrontationen i Kärrtorp, bäddar inte gott för rättssäkerheten. Att det inte skulle utveckla sig till en politisk rättegång och skådeprocess är ett önsketänkande.


  • Publicerad:
    2014-03-10 05:59