STOCKHOLM/LUDVIKA. Idag återupptogs förhandlingarna i fallet där Daniel Riazat påstår att han blivit utsatt för ofredande och grov misshandel.

20140312_riazat_ljuger

Som vi tidigare meddelat så var det helt uppenbart att Emil Hagberg inte var skyldig till att ha slagit en flaska i huvudet på Daniel Riazat. Det framgick tydligt av förundersökningen att det inte var Hagberg som utförde det hela. Det enda som pekade på att han skulle vara skyldig var just Riazats felaktiga utpekande.

Emils försvarare Johan Ödlund tyckte, efter att han satt sig in i fallet, att det inte fanns någon grund för att väcka åtal mot Hagberg. Detta föranledde att han skrev ett brev till åklagare Gun-Britt Ström, daterat 14 jan i år, där han tog upp de viktigaste argumenten för att det inte skulle räcka för åtal. Gun-Britt Ström valde ändå att väcka åtal, vilket bedömare Nordfront talat med tycker borde betecknas som ett tjänstefel. Man kan spekulera att den aktuella Falunåklagaren valde att göra det efter de massiva massmediala påtryckningar hon fått utstå. Samtliga lokalmedier har låtit Daniel Riazat fritt uttrycka sig helt utan att höra vad den andra sidan har att säga.

Rättegångens andra dag idag inleddes med förhör av två poliser, åberopade av åklagaren, som var på plats kort efter händelsen och samlade in vittnesuppgifter m.m. När även de vittnade till Hagbergs fördel blev det för mycket för rätten och åklagare Sebastian Flodström. Man beslutade i en paus att det inte fanns grund för åtal av Emil Hagberg och han blev därmed direkt friad från misstankarna om grov misshandel.

20140312_emil_friad

Rätten beslutade dock att Emil Hagberg ska vara fortsatt häktad på grund av recidivfara i Kärrtorpsfallet. Recidivfara är en grund för häktning som innebär att det föreligger en risk för att en misstänkt gärningsman fortsätter sin brottsliga verksamhet. För att recidivfara skall anses föreligga krävs i allmänhet att den misstänkte tidigare har begått likartad brottslighet.

Två oberoende jurister Nordfront har talat med anser att man inte kan hävda recidivfara i Hagbergs fall eftersom han inte begått liknande brott. Det senaste han blev dömd för var hets mot folkgrupp för att han har stått som ansvarig utgivare för läsarkommentarer. Oavsett är det möjligt att utan vidare motivering hålla honom häktad tills dom i Kärrtorpsfallet meddelas den 26 mars.

Daniel Riazat kommenterar det hela på Facebook så här:

Antirasister!
Idag har svensk rättsväsende sänt ut en signal till er. Åtalet mot en av Sveriges vidrigaste militanta nazister, som misshandlade mig grovt för 2 år sedan och som var med i attacken mot den antirasistiska samlingen i Ludvika, lades precis ner pga polisens/åklagarens sega/usla arbete.

Därmed är det bara att vänta på nästa misshandel/mord och frågan är hur många som ska råka illa ut innan det sker en förändring.

Vill tacka alla er som har stöttat dessa dagar. Det är tack vare ert stöd som jag orkat sitta framför Sveriges ledande nazister i 2 dagar

Till er nazister/rasister: det här förändrar inget i mitt antirasistiska arbete! Har aldrig känt det som såhär viktigt att arbeta antirasistiskt!

KAMPEN FORTSÄTTER, FASCISMEN SKA KROSSAS!

‪#‎KämpaShowan‬

Riazat menar alltså att polisen och åklagaren inte gjort sitt arbete. Han nämner inte att hans ”kompisar” som var på plats under vittnesmål inte hade samma version av vad som hände som han själv. Vidare att han gav olika historier vid olika förhör. Notera även att han i slutet på sitt inlägg skickar en hälsning till Showan Shattak som själv uppmanar till våld mot nationella på Facebook.


  • Publicerad:
    2014-03-12 14:45