USA Det som uppges ha börjat som en fredlig protest mot ett dödsfall under ett polisingripande tog en våldsam vändning när demonstranter började kasta tegelstenar mot byggnader och sätta eld på polisfordon.

I staden Atlanta, Georgia, begav sig demonstranter på lördagen till området Underground Atlanta för att kräva en oberoende utredning av ett dödsfall: Manuel Esteban Paez Teran, en 26-årig demonstrant dödades på onsdagen av Georgia State Troopers under ett ingripande i Intrenchment Creek Park. Det området är den planerade platsen för Atlanta Public Safety Training Center, eller vad vissa kallar Cop City – en träningsanläggning för poliser och polis-aspiranter.

Polisens utredare kom fram till att Teran underlät att hörsamma kommandon från en gemensam insatsstyrka, samt att han själv oprovocerat öppnade eld mot styrkan, varvid en polis träffades och skadades.

— Vi kan diskutera omständigheterna kring vad som hände i onsdags hela dagen, säger demonstranten Casey Sharp till FOX 5. Han godtar inte den redogörelse för händelseförloppen som polisens utredare ger, och tillägger:

— Jag skulle vilja se en oberoende utredning av det.

Expertis: Skottet mot polisen avlossades från Terans pistol

På fredagen släppte Georgia Bureau of Investigation en bild på den pistol som Teras ska ha haft på sig vid det aktuella tillfället. Man hade då nåtts av beskedet att ballistiska utredare kunnat matcha pistolen med kulan som skadade polisen.

Efter en minnesstund på fredagskvällen för Teran, som vänner kallade ”Tortuguita”, samlades på lördagen en folkmassa för en protest vid Underground Atlanta.

I ungefär en timme marscherade människor klädda i svart längs Peachtree Street i centrala Atlanta och krävde skrikande ”Rättvisa för Tortuguita!”. Atlantas polischef Darin Schierman beskriver det följande händelseförloppet:

– Men när gruppen anlände till korsningen mellan Ellis Street och Peachtree Street, bestämde sig en grupp i den marscherande folkmassan för att börja begå olagliga handlingar såsom att slå sönder fönster och attackera polisfordon som befann sig i området. Filmer från området visar omfattande skadegörelse och våld i ett eldhav genomkorsat av fyrverkeripjäser.

– Det jag såg var inte fredligt, säger vittnet David Abrohams till FOX 5 och fortsätter:

– Jag menar att spränga polisbilar och kasta fyrverkeri-pjäser på poliser – det är inte fredligt.

Sex personer arresterades under kvällen och natten anklagade för inhemsk terrorism.