NEDERLÄNDERNA. Invandringsmotståndet i Nederländerna verkar ha radikaliserats och nyligen uppstod vad som ser ut som ett våldsamt upplopp i samband med en manifestation mot planerna på att öppna ett stort asylboende i Geldermalsen.

I nederländska Geldermalsen, en kommun på 26 000 invånare, har politikerna beslutat att bygga ett gigantiskt asylboende som ska inhysa 1 500 asylsökare. Planerna är väldigt kontroversiella och en natt sattes 50 banderoller med invandringskritiska budskap upp runtom i staden och stadens kvinnliga borgmästare har utsatts för hot på grund av hennes massinvandringsplaner.

2 000 personer samlades också för att demonstrera mot dessa planer utanför stadshuset i onsdags. Enligt media ska 200-300 av dessa demonstranter ha gått till våldsamt angrepp mot polisen och forcerat ett högt kravallstaket och försökt slå in fönster och dörrar på stadshuset.

Situationen ska ha liknat ett slagfält och polisen avfyrade varningsskott och grep 11 demonstranter. Två poliser blev lindrigt skadade under bråket och politiker och andra som höll möte i stadshuset fick först fly till övervåningen innan de kunde evakueras med hjälp av poliseskort och återsamlas på polisstationen.

Polisen ska också ha fått tillkalla en bombgrupp för att desarmera kraftiga smällare som inte detonerat.

Källor:
Azc-debat in Geldermalsen mondt uit in slagveld: ’Het was bijna oorlog’
2015 Geldermalsen riot


  • Publicerad:
    2015-12-18 11:30