YTTRANDEFRIHET. Forskare vid universitetet har utarbetat en ny metod för att upptäcka och registrera politikerförakt hos medborgarna på automatisk väg.

Uppsalaforskarna Nazar Akrami, Björn Pelzer, och Lisa Kaati är ansvariga för en ny metod att på automatisk väg upptäcka och registrera ”politikerförakt” som uttrycks av användare på sociala medier.

Metoden nyttjar så kallad maskininlärning där datorprogram ”läser” vad privatpersoner skriver i sina meddelanden till varandra.

Beroende på vilken sorts ”hat” som ägarna av systemen vill fånga in, matar man in ord som anses vara vanligt förekommande i ”hatretorik”, till exempel ord som ”CP”, ”kärring” och ”idiot”. Dessa blir då markörer för att någon föraktar eller hatar en viss politiker.

Forskarna kan enligt utsago upptäcka politiskt förakt med ”relativt hög” precision.

Metoden kan effektivisera jakten på åsiktsbrottslingar i privata och statligt finansierade förföljelseorganisationer som Tomas Åbergs Näthatgranskaren.

Fria Tider noterar att studien finansierades av skattebetalarna genom Sveriges kommuner och landsting.

Metoden öppnar för möjligheten att bredda åsiktsregistreringen till varje identifierbar samhällsföreteelse genom väl valda markörord och sambandsmarkörer, till exempel ”batikhäxa”, ”globalist”, ”folkförrädare” eller ”jude”.

Den kan också appliceras på andra användningsområden än bara de vanligaste sociala medierna.

Källor:
Directed Digital Hate
Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt


  • Publicerad:
    2019-04-22 11:20