GEOPOLITIK. Efter att ett ett amerikanskt oljebolag fått tillstånd att hämta upp olja på syriska oljefält anklagas USA för att stjäla Syriens oljetillgångar med USA:s krigsmakt som skydd.

Trumps Syrienoperation: från tillbakadragande till plundring. Foto: The Polemicist.

— De amerikanska ockupationsstyrkorna har, mitt framför ögonen på FN och världssamfundet, vidtagit nya åtgärder för att plundra Syriens naturresurser, inklusive syrisk olja och gas, sade den syriske FN-representanten Bashar al-Jaafari i ett anförande i FN:s säkerhetsråd i torsdags, rapporterar Newsweek.

Ett nybildat företag i USA, Crescent Delta Energy (CDE), har ingått ett avtal med till Syrien regeringsfientliga militärstyrkor, Syriska demokratiska styrkorna (SDF) att ge dem militärt skydd i Syrien. SDF består huvudsakligen av kurdiska styrkor.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham i South Carolina sade att han hade talat med SDF befälhavare General Mazloum Abdi, vars styrkor ”undertecknat ett avtal med ett amerikanskt oljebolag för att modernisera oljefälten i nordöstra Syrien.”

På frågan om USA stödde detta arrangemang, sade den amerikanska toppdiplomaten: ”Det är vi.”

USA:s utrikesminister, den krigshetsande Mike Pompeo, är mycket nöjd med affären.

— Affären tog lite längre tid än vi hade hoppats men nu när vi är i genomförandefasen kan detta komma att bli mycket kraftfullt,” sade Pompeo.

Enligt al-Jaafari syftar CDEs avtal med SDF ”att stjäla syrisk olja och beröva den syriska staten och det syriska folket de grundläggande intäkter som krävs för att förbättra den humanitära situationen och säkra försörjningsbehoven och återuppbyggandet [av Syrien]”.

al-Jaafari säger också att USA:s president Donald Trump har varit öppen med sin ambition att stjäla Syriens oljetillgångar. I oktober sade Trump på en presskonferens att han försökte få till en affär med oljebolaget ExxonMobil eller något annat oljebolag för att kunna komma åt ”det svarta guldet” i Syrien.

— Jag älskar olja! har Trump tidigare utropat och han har förklarat att han låter amerikanska styrkor vara kvar i Syrien ”endast för oljans skull”.

Den USA-ledda koalitionen har som uppdrag att bekämpa IS-krigare och röja undan explosivt material, uppger koalitionen i ett pressmeddelande som Newsweek fick i torsdags.

Men samma dag upprepade Donald Trump vad den militära närvaron i Syrien går ut på:

— Som ni vet har vi nästan inget kvar i Syrien, förutom att vi behöll oljan. Vi ska få till någon form av affär med kurderna om det. Vi lämnade landet men behöll oljan, sade presidenten.

För två år sedan rapporterade Nordfront om det israelisk-amerikanska energibolaget Genie Energy som roffar åt sig olja och gas i Syrien och på de ockuperade Golanhöjderna i Palestina. Då visade det sig att även EU via ombud är intressent och investerare i de israelisk-amerikanska stöldoperationerna av Syriens naturresurser.

USA:s dåvarande försvarsminister James Mattis sade då att USA kommer att stanna i Syrien på obestämd tid, exakt det som Israel länge hade uttryckt ”förhoppningar” om.


  • Publicerad:
    2020-08-25 06:55