TERROR. USA:s utrikesdepartement uppmanar amerikanska medborgare att vara vaksamma vid vistelse i Europa. Detta eftersom de bedömer att risken att utsättas för terrordåd är stor.

Utrikesdepartementet i USA har utfärdat en generell varning till amerikanska medborgare gällande resor till Europa, då risken för framtida terrordåd är stor. De hänvisar till de terrorattacker som nyligen drabbat Sverige, Ryssland, Storbritannien och Frankrike som visar på att särskilt de muslimska terrorgrupperna Islamiska staten (IS) och Al-Qaida är kapabla till att både planera och utföra ytterligare terrordåd i Europa.

I varningen skriver man bland annat:

Även om regeringarna fortsätter kampen mot terrorismen, är utrikesdepartementet fortfarande oroade över risken för framtida terrorattacker. Amerikanska medborgare bör alltid vara vaksamma på risken för att terroristsympatisörer eller självradikaliserade extremister kan utföra attacker med liten eller ingen varning.

Platser som enligt USA:s utrikesdepartement ligger i riskzonen för terrorattacker är bland annat hotell, nattklubbar, allmänna platser, köpcentrum, flygplatser, parker och restauranger. Man varnar också för att terrorister kan använda sig av vilka vapen som helst, allt från skjutvapen och sprängmedel till lastbilar.

Varningen ska dock inte baseras på någon särskild händelse utan mer på ett allmänt överliggande hot om terrordåd i Europa. Utrikesdepartementets resevarning gäller fram tills september i år.

Källa:
USA varnar för resor till Europa
Europe Travel Alert


  • Publicerad:
    2017-05-02 20:50