BROTT. Mannen som greps under onsdagseftermiddagen misstänkt för två knivmord i Oslo, var en tidigare dömd 55-årig nordafrikan som blivit utvisad från Norge flera gånger.

oslo-drap2

Det var strax efter halv åtta under onsdagsmorgonen som polisen fick in ett larm om att en kvinna blivit knivhuggen utomhus i Manglerud i Oslo. Kvinnan avled av sina skador.

Knappt 45 minuter senare fick polisen in ytterligare ett larm om att ännu en knivhuggning hade inträffat. En man hittades knivhuggen på trottoaren på Grønland och även han avled av sina skador.

Kvinnan som avled ska ha varit etniskt norsk medan mannen var utländsk med ett norskt medborgarskap.

Det var strax efter klockan tolv i onsdags som en 55-årig man greps misstänkt för knivmorden. 55-åringen kommer från ett nordafrikanskt land men har varit bosatt i Norge flera gånger sedan slutet av 80-talet. Han har också blivit dömd för en rad olika brott flera gånger och han blev dömd två gånger för narkotikabrott på 90-talet.

Mannen kom till Norge för första gången 1988. Detta genom familjeinvandring då han var gift med en norsk kvinna som han senare fick barn med. 1997 blev han utvisad från landet på grund av narkotikabrott. 55-åringen vägrade att lämna landet, och blev först fem år senare, tvångsutvisad från Norge. Senare år 2002 kom mannen tillbaka till Norge och sökte igen om familjeinvandring. Utlänningsverket (UDI) avslog hans ansökan.

Fem år senare, 2007, ansökte han återigen om familjeinvandring, och då valde UDI att godkänna hans ansökan. Det drogs dock tillbaka då han bara en kort tid senare blev anmäld av sin fru för våld. Hon ville vid det här tillfället också skilja sig från 55-åringen.

Mannen fortsatte att uppehålla sig i Norge och skickade in flera olika ansökningar under åren som följde till UDI. Samtliga avslogs.

2011 mottog han återigen ett besked från UDI om att han måste lämna landet, något som han återigen vägrade att göra. Två år senare, i oktober 2014, fick han igen ett utvisningsbesked där han fick veta att han var tvungen att lämna landet inom tre veckor. Detta vägrade han också att göra.

I december 2015 var mannen fortsatt bosatt i Norge och kunde då begå två knivmord i Oslo.

Källa:
Oslo-drapene: Pågrepet 55-åring ble utvist fra Norge flere ganger


  • Publicerad:
    2015-12-10 08:05