BROTT. En 27-årig man har dömts till två års fängelse för våldtäkt mot en 21-årig kvinna. Till sitt försvar har mannen hela tiden skyllt på att han är sömngångare.

Dommerhammer-topjpg-460x260

Det var under en midsommarfest i somras som en 27-årig man blev påkommen av flera vittnen när han förgrep sig på en 21-årig kvinna som befann sig i ett hjälplöst tillstånd. Polis larmades till platsen och en anmälan om våldtäkt upprättades. Två månader senare åtalades mannen men dömdes endast för sexuellt ofredande då det inte var bevisat att mannen hade samlag med kvinnan, trots att hennes DNA hittats på insidan av 27-åringens kalsonger.

Domen överklagades till Hovrätten och i sin överklagan krävde mannen via sin advokat att förundersökningen skulle kompletteras, med bland annat förhör med hans föräldrar, syskon och vänner om att han sedan barndomen varit en regelbunden sömngångare. 27-åringen krävde också att en professor som forskar kring sömnstörningar skulle vittna om huruvida mannen agerat i ett tillstånd av sexsomni, att omedvetet ha haft sex i sömnen.

Samtliga kompletteringar gjordes och samtliga personer som 27-åringen krävde att få ha som vittnen hördes under rättegången. Men förhöret med sömnexperten som vittne ledde till att 27-åringen istället nu har döms för den strängare brottsrubriceringen våldtäkt. Professorn menar nämligen att en person som lider av sexsomni och som väcks abrupt uppträder förvirrat och förvånat och att det tar tid att kunna föra en konversation.

Vittnen från festen har dock uppgett i förhör att mannen direkt när han blev påkommen ska ha sagt att han ”inte gjort något”, snabbt dragit upp sina byxor när han konfronterats och han ska också ha puttat till den tungt sovande kvinnan och sagt ”säg att du var med på det” till henne.

27-åringen dömdes av Hovrätten till två års fängelse och han ska också betala 115 303 kronor till kvinnan i skadestånd.

Källa:
Hävdade att han är sömngångare – döms ändå för våldtäkt


  • Publicerad:
    2015-12-15 15:45