UTRIKES. En 33-årig antifascist står åtalad för mord efter att han gick till brutalt angrepp mot en 55-årig man i den spanska staden Zaragoza under förra veckan.

Rodrigo Lanza.

Den 33-årige mordåtalade Rodrigo Lanza, som är medlem i Barcelonas antifascistiska rörelse, har tidigare avtjänat ett straff på fem års fängelse för att ha angripit en polisman i den katalanska huvudstaden. Offret ska ha blivit förlamad till följd av våldet.

Motivet bakom det oprovocerade mordet under förra veckan var att den 55 år gamle Víctor Láinez ska ha burit hängselbyxor med den spanska flaggans färger på när han besökte en pub. Vittnen ska berättat att den mordåtalade mannen och tre andra män ska ha börjat skrika på Láinez och kallade honom för ”facha” som är en kortare variant av ordet ”fascist”. När Láinez till slut lämnade puben ska två personer ha kommit springandes efter honom. Vittnen ska ha sett Lanza slå offret i huvudet med en metallstång för att därefter sparka offret medan han låg medvetslös på marken. Láinez kördes snabbt till sjukhus med omfattande huvudskador men avled några dagar senare på grund av skadorna.

Huruvida internationella judiska intresseorganisation och spanska polismyndigheter kommer att kräva ett förbud mot den antifascistiska rörelsen efter våldshändelsen återstår att se.

Källor:
Man dies after being beaten for wearing suspenders with colors of Spanish flag
Venstreekstremist tiltalt for drap på spansk patriot


  • Publicerad:
    2017-12-18 08:40