GLOBALISM. Under coronakrisen ökade världens miljardärer sin rikedom med närmare 4 biljoner dollar. ”Aldrig tidigare har Amerika sett en sådan ansamling av välstånd i så få händer”, kommenterade Frank Clemente, vd för Amerikaner för skatterättvisa (AFT).

Genrebild. Foto: Rijksmuseum (Public Domain).

Enligt en rapport från den globala hjälporganisationen Oxfam ökade världens miljardärer sin förmögenhet med inte mindre än 3,9 biljoner dollar mellan den 18 mars och 31 december förra året, rapporterar Business Insider.

Globalt uppgår nu miljardärernas kollektiva förmögenhet till närmare 12 biljoner dollar.

Miljardärerna har ökat sina inkomster under krisen

Till skillnad från miljoner vanliga människor som på grund av corona-nedstängningar förlorat sina jobb och möjlighet att tjäna sitt levebröd, så har miljardärernas inkomster under coronakrisen tvärtom ökat.

I början av krisen fick miljardärerna liksom andra en del inkomstbortfall, men i november hade de återvunnit alla sina förluster. Det kan jämföras med de som hamnat på botten för vilka det beräknas ta upp till ett decennium att återhämta sig.

Mellan 200 och 500 miljoner människor uppskattas i rapporten ha hamnat i fattigdom under 2020.

Oxfam noterar i rapporten att tio av de rikaste miljardärerna skulle ha råd att betala för ett vaccin åt alla människor samt förhindra att någon blir fattig på grund av corona-nedstängningarna.

”Aldrig tidigare har så få ägt så mycket i Amerika”

— Aldrig tidigare har Amerika sett en sådan ansamling av välstånd i så få händer, kommenterade Frank Clemente, vd för Amerikaner för skatterättvisa (AFT).

— Medan tiotals miljoner amerikaner lider både hälsomässigt och ekonomiskt av denna pandemis härjningar, ökar några hundra miljardärer sina enorma förmögenheter. Deras pandemivinster är så enorma att Amerikas miljardärer kan betala för ett stort covid-bistånd och ändå inte förlora en krona av den rikedom de hade före viruset.

Vill beskatta miljardärerna

Clemente menade också att miljardärerna skulle ha möjlighet att skänka 3 000 dollar till varje individ i USA och ändå vara rikare än de var före coronakrisen.

— Deras rikedomstillväxt är så stor att de ensamma kunde ge en stimulansbetalning på 3 000 dollar till varje man, kvinna och barn i landet och ändå vara rikare än för 9 månader sedan.

— Joe Biden vann ett skattemässigt mandat i november. Vi ser fram emot att samarbeta med honom och kongressen för att leverera det mandatet genom att beskatta den massiva rikedomen hos dessa miljardärer, uttalade Clemente.

 


  • Publicerad:
    2021-01-27 15:30