KAPITALISM Det globala mönstret under corona med rika som blir allt rikare framträder även inom Sverige, där undersökningar presenterar det som en konsekvens av förd politik.

Nordfront har tidigare skrivit om den accelererade ackumulationen av rikedom på ett globalt plan under den så kallade coronapandemin.

SVT Agendas granskning visar att en liknande utveckling kan konstateras också inom Sverige.

Även här har de mest besuttna sett sina samlade tillgångar växa medan de fattigaste utarmats allt mer.

Till exempel har industrimannen och friherren Carl Bennet hittills under corona nära på trefaldigat sin samlade förmögenhet.

Enligt Agendas undersökning har de tio mest förmögna personerna i landet sedan mars 2019 blivit 371 miljarder kronor rikare.

— Ojämlikheten har exploderat under pandemin. För miljardärerna har det här varit en period med högkonjunktur utan motstycke, kommenterar den humanitära konfederationen Oxfam internationals generalsekreterare Abby Maxman till SVT.

Utvecklingen en konsekvens av förd politik

Ekonomen Daniel Waldenström betonar för SVT Agenda att den eskalerande rikedomsackumulationen i Sverige de senaste två åren i hög grad orsakats av den förda politiken.

Ett tydligt exempel på detta, menar han, är de stödpaket som regeringen riktat mot företag.

Andelsmässigt är ovan nämnde Bennet den som stått för den största rikedomsackumulationen i landet.

Hans förmögenhet har under perioden ökat från 29 miljarder kronor till 82 – som ovan nämnt nästan ett trefaldigande.

— Företag som tillhandahåller medicinteknik i en pandemi kommer att kunna dra det längsta strået, och det är det vi ser i Carl Bennetts fall, kommenterar Waldenström.

I absoluta tal är det däremot finansmannen Gustaf Douglas som står för den största ackumulationen.

Hans förmögenhet har ökat från 35 miljarder till 100 miljarder.

Rikast i Sverige är, som i tidigare granskningar de senaste åren, affärsmannen Stefan Persson, före detta styrelseordförande i Hennes & Mauritz.

Hans samlade tillgångar uppgick vid periodens början till 145 miljarder kronor för att idag ha ökat till 172.

De fattigaste i Sverige blir allt fattigare

När det kommer samhällets fattigaste samt medelinkomsttagarna beskriver Institutet för näringslivsforskning en utveckling under corona, där de förras villkor försämrats medan de senares ekonomi stärkts något.