UTRIKES. Världsnaturfonden (WWF) inleder en internutredning efter anklagelser om att ha anlitat grupper som använt brutala metoder för att stoppa illegal jakt på utrotningshotade djur.

Under ett års tid har nyhetssajten Buzzfeeds reportrar genom intervjuer och insamlande av dokumentation undersökt påståenden om att Världsnaturfonden (WWF) anlitat paramilitära grupper i Asien och Afrika för att bedriva en dödlig jakt på tjuvjägare.

Enligt anklagelserna ska grupperna bland annat ha attackerat och torterat bybor i de aktuella områdena, och ett dussintal människor ska ha dödats.

I ett officiellt uttalande skriver WWF att man ser allvarligt på anklagelserna, och organisationen har nu inlett en internutredning för att ta reda på om det ligger någon sanning i Buzzfeeds rapport.

Tjuvjakt är idag en miljardindustri och jakten på bland annat elfenben, noshörningshorn och rovdjur hotar flera arter med utrotning. Tjuvjägarna tar också till våld mot människor – en rapport visar att nästan 50 parkvakter i naturreservat dödades av tjuvjägare bara under år 2017.

I stora delar av Afrika guidas turister av beväpnade parkvakter, eftersom risken för att möta våldsamma tjuvskyttar anses vara överhängande.

Trots detta har anklagelserna om att WWF skulle ha anlitat paramilitära grupper för att bekämpa tjuvjägarna alltså lett till att organisationen har hamnat i blåsväder.

Skådespelaren Leonardo DiCaprio, som sitter i den amerikanska styrelsen för WWF, säger att han finner anklagelserna ”extremt oroande” och kräver en fullständig undersökning av de påstådda ”brotten mot de mänskliga rättigheterna”.

WWF anklagades redan 2017 för att använda beväpnade ”ekovakter” i kampen mot de organiserade tjuvskyttarna, men organisationen är inte ensam om denna drastiska taktik. Flera andra naturskyddsorganisationer använder sig av så kallade ”Jungle Brigades” för att skydda hotade växt- och djurarter i utsatta områden.

Källa:
WWF Funds Guards Who Have Tortured And Killed People


  • Publicerad:
    2019-03-10 16:50