MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront låten Anger med den kanadensiske hårdrocksikonen Thor.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta kulturskribenten Daniel Olofsson på daniel.olofsson@nordfront.se.

Thor är en hårdrockskaraktär från Kanada som hade sin storhetstid under 80-talet och han var grundaren av något som ibland kallas för muskelrock, det vill säga musik som anspelar mycket på manlighet och är enligt vissa väldigt bra musik att träna till.

Muskelrock är enkel och kraftfull musik och man skulle kunna säga att det är urtypen för den hårda och testosteronfyllda hårdrocksgenren Heavy Metal.

Thor är styrka, mod, maskulinitet och han är givetvis även Odens son och mycket av musiken handlar därför självklart också om den nordiska mytologin. Mannen bakom Thor heter Jon David Mikl som föddes 1953 i Vancover, Kanada men karriären började inte som den starke asaguden Tor och hans kulturella kamp har varit allt annat än rak och enkel.

Under 70-talet var Jon Mikl en väldigt framgångsrik bodybuilder och han var faktiskt den första kanadensaren att vinna både Mr. Canada och Mr. Usa titlarna i just bodybuilding, där han förövrigt även vunnit över 40 andra titlar världen över.

Konceptet med Thor fick sin start i början av 70-talet när Jon Mikl åkte runt och var med i olika TV-program och gjorde styrkeprov till musik. Han böjde järnstänger med tänderna, blåste upp varmluftsflaskor till de sprack och lät folk slå sönder betongblock mot bröstet på honom med en slägga för att nämna några. 1977 släpptes den första skivan, Keep the Dogs Away.

Under större delen av 80-talet stretade han på men genombrottet ville aldrig riktigt komma och när det strulade till sig med hans dåvarande manager bestämde han sig för att satsa på en filmkarriär istället. Givetvis är även detta en väldigt svår värld att lyckas i.

Han gjorde egna mindre kända B-filmer som Zombie Nightmare och Rock ’n Roll Nightmare där han även spelade huvudrollerna. Men efter kring 10 filmer kan man säga att luften gick ur honom när han snuvades på rollen som sin egna karaktär Thor i Hollywoodfilmen En natt på stan. Jon Mikl gick mer eller mindre totalt in i väggen en tid efter detta och drog sig tillbaka helt från rampljuset.

Jon Mikl Thors korta filmkarriär kanske inte är bra men den är helt klart underhållande.

Efter ungefär 10 år i glömska bestämde Jon Mikl sig för att göra ett försök till och satsade nu stenhård på en ren musikkarriär. Han började spela in skivor igen och turnerade väldigt flitigt och kanske inte helt oväntat gick det, om möjligt, ännu sämre den här gången. I slutet av 90-talet var Thor återigen nere för räkning.

Han fick en stroke och blev blind på ena ögat och började inse att det hårda livet som stretande rockstjärna kunde mycket väl bli hans död. Man kan tro att han skulle ge upp när detta hände men tvärtom bestämde han sig  för att köra vidare, blicka mot framtiden och aldrig ge upp.

Början av 2000-talet var väldigt tung för Thor. Han åkte ofta helt ensam till spelningar där olika kompband backade upp honom. Han sålde sina skivor och tröjor själv vid spelningarna och hur tungt och svårt det än var stretade han vidare.

Thor kämpade på under flera år och snart hade han lyckats så pass bra att han hade ett fast band, det började äntligen ljusna och när de spelade på hårdrockfestivalen Swedenrock år 2009 möttes de av en enorm publik. Samma år var Thor till och med huvudakt när den första Muskelrockfestivalen i Alvesta gick av stapeln.

2015 kom dokumentären I am Thor vilken berättar den både sorgliga och gripande berättelsen om Jon Mikl Thor. Man slås av alla motgångar och elände som ständigt drabbar honom och bitvis blir hans kamp närapå hopplös men han låter inget knäcka honom.

Han håller huvudet högt och blickar mot framtiden och även om Thor inte finns uppe bland de stora namnen som Ozzy, Lemmy eller Dio finns här något mer. Efter nära 45 år genom motgångar kan man nog säga att Thor är mer ”true” än de flesta andra metalmusikerna.

Thor 2017.

Låten vi valt att spela denna vecka kommer från miniskivan Unchained från 1983. Namnet Unchained är taget från den Italiensk/Franska Herkules-filmen från 1959, Hercules Unchained. Vi kan ana att texten handlar om just Herkules men att bli fråntagen sin frihet och vara arg över att känna sig fastlåst är nog något många av oss kan relatera till.

Låttext:

Stripped of any freedom
Locked up in these chains
I feel my temper swell
Fire pumps my veins, yeah

Oh Anger
Anger is my middle name
Oh Anger
Anger is my middle name

The cyclones of rage
That riffle in my chest
I seek revenge
That’s my major quest

Oh Anger
Anger is my middle name
Oh Anger
Anger is my middle name

My nostrils flare with steam
I hear the battle cry
There’s a fury in my heart
There’s lightning in my eyes

Oh Anger
Anger is my middle name
Oh Anger
Anger is my middle name


  • Publicerad:
    2019-05-17 20:00