MUSIK. Denna vecka presenterar Nordfront det finska progressive rock-bandet Wheel med låten ”Vultures”.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då redaktionen på redaktionen@nordfront.se

Looking back through history, the best music has always been born of brave acts of courage”.

Orden har yttrats av Wheels frontman James Lascelles, den brittiske sångaren och låtskrivaren som själv beslutade sig för att flytta hela vägen till Helsingfors i Finland 2015 för att med tre finska musiker bilda bandet Wheel.

Bandet består förutom Lascelles på sång av basisten Mikko Määttä, trummisen Santeri Saksala och gitarristen Saku Mattila, senare utbytt mot Roni Seppänen.

Orden i citatet stämmer också bra med musiken som bandet har skapat på hittills två EP och ett fullängdsalbum – den senaste releasen ”Moving Backwards”. Det är en utmanande musik som vid första lyssningen låter som vanlig hårdrock, men där man med tiden upptäcker den suggestiva polyrytmiken där varje instrument bidrar med en unik del i de intertextuella partierna.

Lascelles påpekar ofta att han som sångare inte är en frontman med ett band bakom sig, utan att hans röst är ett av instrumenten i helheten ”där alla är på samma nivå”.

De ofta udda taktarterna, blandningen av hårt och mjukt, samt de genomtänkta ofta samhällskritiska texterna gör att en del rockälskare har svårt att ögonblickligen ta till sig Wheel. Men den som vågar ge dem ytterligare chanser kommer inte att bli besviken.

Veckans låt ”Vultures” handlar om den destruktiva häxjakten på internet, som blivit en nutida kultur där människor förföljs för sina åsikter. Lascelles berättar att han fick idén till texten 2009 när britten James Gunn förlorade sitt jobb som chef för Guardians of the Galaxy 2 för en tweet han skrivit som inte föll pk-etablissemanget i smaken.

Låten är kanske en av de musikaliskt mer lättillgängliga som är en bra introduktion till bandets musik.

En annan intressant låt på albumet ”Moving Backwards” är låten ”Wheel” som är en orwelliansk beskrivning av ett modernt Storbritannien som skrämmer Lascelles. Han talar om ”1984” och berättar om en lag som antogs i landet 2016 som han menar är ”den mest aggressiva övervakningslagen i hela Västvärlden”.

Myndigheterna lyckades dock smyga in 1984-lagen genom att totalt fokusera britterna på Brexit och andra betydligt mindre viktiga frågor. ”It’s just a power that’s been given away that we’re not going to get back, and Brexit is the perfect distraction, som han säger på originalspråket.

Vill man ytterligare bekanta sig med Wheels lite originella musikstil rekommenderar jag låten ”Where the Pieces Lie” som är min personliga favorit på fullängdsalbumet.

VULTURES:

The gallows are in demand
And there will be no omission
There is nowhere to hide
From the storm that’s coming

We’ve been on your back
For what feels like forever now
And like vultures circling
We long to feed

Was there ever a reason?
Are you so eager to burn?
You’ve got to watch what you say

Nothing left to give
But our hunger’s never sated
Always a live wire
We’ll keep that in mind
You’ll be left for the flames
When we’ve taken what we needed
So, try to piss on your bonfire
We will never relent

Mercy is not on the table
In time, you will become a cautionary tale
If this is the gamification of our reality
Then who am I to refuse a perfect hand?

It was always a gamble
Now all the walls are closing in
And there is no escape

Nothing left to give
But our hunger’s never sated
Always a live wire
We’ll keep that in mind
You’ll be left for the flames
When we’ve taken what we needed
So, try to piss on your bonfire
There will be no quarter, we will take it all

You’ll reap all that you’ve seeded
We’ll tie you to a stake


  • Publicerad:
    2020-08-28 20:00