ÅSIKTSBROTT Den 94-åriga Vera Oredsson har idag friats av Falu tingsrätt för två fall av hets mot folkgrupp. Hon anmäldes ursprungligen för flera år gamla inlägg i Nordfronts kommentarsfält av den yttrandefrihetskritiska föreningen Juridikfronten.

Nordfront har tidigare uppmärksammat både åtalet och rättegången mot den 94-åriga nationalsocialistiska veteranen Vera Oredsson. Under rättegången ska Oredsson ha försvarat sig väl mot de två åtalspunkterna, som rörde 4 år gamla kommentarer i Nordfronts kommentarsfält.

Under rättegången framförde Oredssons advokat Carl-Oskar Morgården skarp kritik mot domstolen för att man överhuvudtaget tvingar en 94-årig kvinna till en rättegång för flera år gamla kommentarer, som dessutom raderats för länge sedan.

Kritiserade Priderörelsen och tackade för gratulationer

I en av kommentarerna som Oredsson åtalades för kritiserade hon att Priderörelsen blandar in barn.

”Är det inte vansinnigt? Ett Hell Seger rop och en vinkning åtalas medan Pride pöbeln tvingar sina barn att se på snuskigheter på homotåget??? Och regeringsmedlemmar gör propaganda för äcklen – folket måste väl vakna inte bara sakteligen utan med kraft!!”, skrev Oredsson, som samtidigt bestämt förnekat att hon begått något brott. Åklagaren påstod dock att det ”egentligen” rörde sig om hets mot homosexuella.

Men Falu tingsrätt håller inte med åklagaren utan skriver att även om Oredssons kommentar framfördes på ett ”olämpligt” och ”nedsättande” sätt så går det inte går att bortse från att den ”i första hand framstår som kritik mot vissa företeelser inom ’Priderörelsen’ och hur dessa kommer till uttryck, snarare än som ett uttryck för missaktning gentemot gruppen homosexuella personer”.

Enligt den andra åtalspunkten hade Oredsson begått ett åsiktsbrott genom att tacka för gratulationer på födelsedagen med att skriva ”Hell seger!” i kommentarsfältet till en artikel om henne själv. Den kontroversiella hälsningsfrasen har tidigare lett till fällande domar med motiveringen att det skulle röra sig av en direktöversättning av tyskans ”sieg heil”, som användes under Tredje riket. Men under rättegången förklarade Oredsson, som själv växte upp i Tyskland under det nationalsocialistiska styret, att det inte går att göra en sådan direkt parallell.

Oredsson förklarade också att hälsningen i sammanhanget använts som ett uttryck av tacksamhet mot kamrater för alla gratulationer och inte i syfte att meddela något ”rashat”. Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller kunnat presentera något som motsäger detta, som också styrks av att andra användare använt samma begrepp i kommentarer till samma artikel.

”Mot den bakgrunden är det inte ställt utom rimligt tvivel att Vera Oredsson skulle ha använt uttrycket ’hell seger’ när hon skrev den aktuella kommentaren om hon varit medveten om att det indirekt kan anses nedvärderande på [det] sätt [som] åklagaren påstått”, skriver tingsrätten.