NORGE. Borgmästaren i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård, anser att det är oacceptabelt att Motståndsrörelsen ska få demonstrera på kommunal mark men att kommunen däremot ska låta motdemonstrationer få hållas. Själv har han ingen aning om vad demonstrationen handlar om.

Bakgrund

Nordiska motståndsrörelsens ansökan om att få hålla en demonstration i Fredrikstad i Norge godkändes under veckan av polisen. I ansökan som Motståndsrörelsen skickade stod det att organisationen önskar att hålla tal på Stortorvet.

— Det ska extremt mycket till för att vi ska neka personer eller grupper att få yttra sig i det offentliga rummet. Detta är grundlagsstiftat, säger ordningschefen Inge Jensen.

Polismannen som ringde Motståndsrörelsen för att säga att ansökan hade beviljats sa dock att både polisen och kommunen ansåg att Stortorvet var en dålig idé och presenterade ett alternativt förslag. Han sa vidare att det fanns tre platser som var lämpliga för att anordna en demonstration på i Fredrikstad och samtliga ägs av Fredrikstads kommun.

Motståndsrörelsens representant svarade med att organisationen fortfarande vill hålla tal på Stortorvet som det stod i ansökan. Samtalet avslutades därefter.

Vill tillåta motdemonstrationer och förhindra Motståndsrörelsen

Fredrikstads borgmästare, Jon-Ivar Nygård, gick därefter ut i media och sa att han själv kommer att delta i motdemonstrationen. Han meddelade också att det enligt honom var oacceptabelt att Motståndsrörelsen skulle få använda komunal mark och att man istället bör låta marken användas för motdemonstrationer.

— Demonstrationen är godkänd av polisen så det finns lite vi kan göra åt det. Men det borde vara oacceptabelt att hyra ut kommunal mark. Istället bör vi hellre underlätta för värdiga motdemonstrationer som givetvis ska vara fredliga och markera att vi står för något annat än vad de gör, säger Nygård till Fredrikstad 24.

Något av det som Fredrikstads borgmästare står för?

Nygård klargör för Fredrikstad 24 varför han anser att Motståndsrörelsen inte ska få nyttja den kommunala marken och avslöjar därmed att han inte har någon aning om vad demonstrationen handlar om, annat än vad lögnpressen har tutat i honom med.

— Det är ganska hatfulla yttringar mot det som kallas för ’homolobbyn’ som ju ändå måste sägas relativt många av oss är. Det är ett angrepp mot de demokratiska beslut vi har tagit i Norge om att det ska vara lika värde för homofila.

Är det de här som kommunen ska hjälpa och som borgmästaren ska demonstrera med?

Förbereder våldsam demonstration

Efter att det blev känt att polisen hade godkänt Motståndsrörelsens ansökan om att få demonstrera har det varit ett hett ämne bland organisationens meningsmotståndare.

På sociala medier där motdemonstrationen diskuteras, alltså samma motdemonstration som kommunen stödjer och som borgmästaren kommer att delta i, diskuteras det bland annat att man ska ta vapen av olika slag med sig, bland annat vattenpistoler fyllda med urin och slagträn.

Ursprungligen publicerad på Frihetskamp.net.


  • Publicerad:
    2017-05-26 11:45