INRIKES. SVT får nu kritik för att ha varit onödigt objektiva i sin rapportering om Donald Trump. Det är judiskägda Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski som menar att den skattefinansierade kanalen borde markerat tydligare mot Trumps ”stora lögn om valfusk”.

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att SVT är alltför objektiva. Foto: Rikard Westman/Stora Journalistpriset (CC BY 3.0) (Beskuren).

Dagens Nyheters judiska chefredaktör Peter Wolodarski kritiserar nu den statliga propagandakanalen SVT för att ha misslyckats med att markera mot ”Donald Trumps stora lögn om ett omfattande valfusk”, skriver SVT Nyheter.

— Den journalistiska uppgiften är inte att vara opartisk utan att försöka söka sanningen, uttalade Wolodarski i en debatt med SVT:s mediedirektör Jan Helin i Aktuellt.

Helin har ett förflutet som chefredaktör och ansvarig utgivare för den judiskägda vänsterblaskan Aftonbladet.

I debatten menar Wolodarski att förra veckans omdebatterade ”stormning” av Kapitolium byggde på den amerikanske presidentens ”lögn” om det omfattande valfusket.

— Hela aktionen byggde på Donald Trumps stora lögn om omfattande valfusk. Varför mobiliserade han så många människor? Jo för att han lyckades sprida lögnen i offentligheten. Det är journalistiskt otroligt viktigt att man går till botten med påståenden. Det finns tendenser hos SVT att behandla det här som en åsikt bland flera, sade han.

Helin ville inte hålla med om att SVT missat att hävda att presidenten ljög om valfusket utan menar att SVT faktiskt gjort detta, dock utan att helt öppet påstå att Trump är en lögnare.

— Det jag ser i vår rapportering är att våra korrespondenter gång på gång klär in uttalanden i att detta saknar grund och stöd i utredningar. Man är noga med att redovisa det. Däremot sätter vi inte upp plakat där vi säger att presidenten är en lögnare, sa Helin.

Wolodarski hävdar att SVT rapporterat onödigt objektivt om Trump eftersom det finns en rädsla att attackeras av de som anser att den statliga och via skatten tvångsfinansierade ”public service”-kanalen ska läggas ned vilken han menar riskerar leda till självcensur. Detta ville dock inte Helin hålla med om.

— Det är sant att vi är lite försiktiga med orden, om man kallar det ängslighet eller inte ska jag låta var osagt. Men vi är tydliga i rapporteringen tycker jag, kontrade Helin.

Peter Wolodarski har tidigare visat intresse för arbetsmetoden ”agendasättande journalistik”. Begreppet innebär att medier snarare än att objektivt rapportera om verkligheten ”filtrerar och skapar den” samt att ”mediernas koncentration på några få ämnen leder till att mediekonsumenterna uppfattar dessa ämnen som viktigare än andra”.

Som nytillträdd chefredaktör för Dagens Nyheter uppgav han att ”Vi kommer att satsa mer på denna typ av agendasättande journalistik som får oss att båda tänka och känna”.

 


  • Publicerad:
    2021-01-15 10:15