INRIKES. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att judar både är judar och svenskar på samma gång.

Bonniertidningen Dagens Nyheters judiske chefredaktör Peter Wolodarski har reagerat på att Aftonbladets samtidskommenterade podd ”Stormens utveckling” målat ut judar som särskilt kritiska mot Sveriges coronastrategi.

Det är Ola Söderholm och den till judendomen konverterade Jonatan Unge som gör uttalandena i podden, som egentligen berömmer judar och andra invandrare för att värdera liv högre än pengar.

— Det är påfallande många utav kritikerna i Sverige som är sådana som har invandrarbakgrund, eller liksom såhär judisk bakgrund. Typ som Wolodarski, Göran Rosenberg, sa Ola Söderholm.

Wolodarski antyder på Twitter att det faktum att människor lägger märke till judar är ”dravel”. I ett och samma inlägg menar han också att judar på samma gång är en utsatt minoritet samt att de är svenskar, ”inte främmande element”.

Otaliga antisemiter har genom historien menat att judar har en förmåga att på ytan smälta in bland den europeiska majoritetsbefolkningen samtidigt som de behåller en judisk identitet och i absolut första hand värnat judiska intressen.

Det är dock oklart om Wolodarski lyckats med den balansgången i ovanstående tweets.


  • Publicerad:
    2020-05-26 17:30