BLACK METAL Under P3 Guld-galan på den så kallade förintelsens minnesdag sågs artisten Zara Larsson bära ett linne med Varg Vikernes band Burzum.

Flera bilder från P3 Guld-galan – som hölls samma dag som ”förintelsens” minnesdag – visar hur den feminsitiska artisten Zara Larsson poserade med vad som ser ut som ett linne som delvis visar black metal-bandet Burzums klassiska album ”Filosofem”.

Zara Larsson på P3 Guld.
Det klassiska omslaget till Filosofem är målningen "Op under Fjeldet toner en Lur" av Theodor Kittelsen.

Burzum är norske Varg VIkernes enmansband som blev legendariskt när Vikernes 1994 dömdes till 21 års fängelse för mord och mordbrand efter att ha knivhuggit black metal-musikern Øystein ”Euronymous” Aarseth till döds och eldat upp flera kyrkor i Norge.

Under sin tid i fängelset kom Vikernes ut som nationalsocialist och släppte bland annat boken ”Vargsmål”, där han argumenterade för en nordisk version av nationalsocialism kallad odalism.

Även om Varg Vikernes idag hävdar att han inte är nationalsocialist är han fortsatt kontroversiell, vilket har lett till att personer som bär Burzum-symboler i offentligheten hamnat i blåsväder. Ebay förbjöd 2014 försäljning av varor kopplade till Burzum eftersom man menade att de spred ”hat, våld och intolerans”. Det är dock ett förbud som inte har efterlevts.

När Zara Larsson uppträdde senare under galan verkar hon dock ha bytt kläder.