STOCKHOLM. Zigenare har under hösten byggt ett tältläger på den lyxiga ön Långholmen i centrala Stockholm. Tältlägret har vuxit sig stort och uppges ha blivit ett sanitärt problem, nu ska det bort.

Zigenarna på bilden har inget med tältlägret att göra.

Zigenarna på bilden har inget med tältlägret att göra.

Tältlägret, som kan ses här, ligger nära Västerbron strax intill en förskola och huserar runt femton zigenare. Lägret har nu funnits i några månader och lett till klagomål från de boende på Långholmen.

— Det har blivit sanitära olägenheter med avföring och urin. Allmänheten har hört av sig för att de känner att de inte kan vistas på platsen och på den närliggande förskolan är man orolig för hur bosättningen påverkar närmiljön, säger Lisa Kinnari, avdelningschef på Sociala avdelning på stadsdelsförvaltningen.

Man har nu tagit polisen till hjälp och ansökt hos kronofogden för att avhysa zigenarna från platsen. Man vill nu försöka få tältarna att åka hem, men det tillhör inte det vanliga att de gör det menar man.

— Vi kommer att vara behjälpliga på de sätt vi kan och hänvisa till Crossroads, som jobbar med EU-migranter och Vinternatt som i år har fler sovplatser för hemlösa. Om man vill åka hem så hjälper vi till med det men det tillhör inte det vanliga, säger Lisa Kinnari.

Även ett läger nära Hammarbybacken kan komma att avhysas, där har man dock inte fått så många klagomål från allmänheten än.

— Där har vi inte alls fått samma reaktioner från allmänheten men vi kommer att behöva ta ställning till en begäran om avhysning där också om problem uppstår på grund av urin och avföring, säger avdelningschefen Kinnari.

Källa:
Tältläger på Långholmen tvingas bort


  • Publicerad:
    2014-11-06 13:25