DALARNA. Jolin Berg har på grund av sitt engagemang i SDU tvingats byta gymnasium då hon blev hotad och trakasserad på sitt gamla gymnasium i Borlänge.

Jolin Berg.

Jolin Berg.

16-åriga Jolin Berg har efter att hon engagerat sig i Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) tvingats byta gymnasium och flytta då hon blev hotad, förföljd och trakasserad på gymnasiet hon tidigare gick på i Borlänge.

— Både öppna och förtäckta hot på främst Facebook. En skulle slå ned mig nästa gång vi sågs, en annan uppmanade mig att sätta en pistol mot huvudet och skjuta. Det har varit sårande och kränkande glåpord på stan eller i skolkorridoren. Läskigast var när ett gäng upprepade gånger följde efter mig mellan gymnasiet och bussen – före och efter skolan, säger Jolin till DT som för en gångs skull uppmärksammar det politiskt korrekta hatet mot oliktänkare.

Trakasserier förekom både på lektionstid, där Jolin hölls ansvarig för allt som andra sverigedemokrater gjort, och på stan där folk ropade ”inga rasister på våra gator” efter henne.

— Det sårar mig djupt. Jag är inte rasist. Det vet alla som känner mig. Jag har flera vänner från andra länder och kulturer, säger hon och fortsätter:

— Det har varit många tårar och sömnlösa nätter. Jag har varit rädd för att gå till skolan. Det gjorde att jag ofta var borta. Betygen blev också sämre och sämre.

Skolan i Borlänge ska ha informerats och försökt lösa situationen enligt DT men eleverna på skolan, som enligt uppgifter till Nordfront är en skola där andelen elever med utländsk härkomst är extremt hög, har inte slutat trakassera Jolin. Till Fria Tider uppger dock Jolin att lärare på skolan har hört hur hon trakasserats utan att ingripa:

Hon tar särskilt upp ett tillfälle när en skolkamrat kallade henne för olika saker, medan flera lärare på skolan satt bredvid i ett grupprum och tittade på.

— Hon sade att jag var helt dum i huvudet, att jag var en jävla rasist och att det är jag som borde bli utskickad ur landet.

Har det någon gång hänt att någon lärare har ingripit och sagt att ”nu får ni sluta”?
— Nej.

[…] det var inte bara elever som skapade bekymmer för Jolin. En av hennes lärare eldade på trakasserierna genom att under en lektion likställa Sverigedemokraterna med nazisterna.

— Jag har en lärare som har jämfört sverigedemokraterna med nazisterna genom att säga att ”nazister hatar judar och homosexuella precis som sverigedemokraterna”, säger hon.

Efter det uttalandet tilltog trakasserierna och hoten:

— Efter det fick jag ta emot väldigt mycket hat.

En feministisk lärare ska också ha underkänt Jolin sju gånger på ett prov för att hon inte delade hans feministiska åsikter.

— Det var sådana frågor som har att göra med vad man själv tycker, där han tyckte att jag skrev fel och därför inte ville ge mig godkänt, berättar hon för Fria Tider.

För att inte göra situationen värre har Jolin valt att inte polisanmäla de som hotat och trakasserat henne, istället har hon flytt från sin gamla skola och börjat på en ny skola i Leksand som inte är lika hårt drabbad av mångkulturen.

— Jag vill bara känna mig som en vanlig elev, inte vara den som hela tiden måste stå till svars, hotas eller häcklas för mina politiska sympatiers skull. Jag är inte den som tar initiativet till politiska diskussioner, men jag har inget emot att prata och diskutera sakpolitik. Jag står för vad jag tycker. Jag begär inte att andra ska hålla med mig, men jag vill att jag ska respekteras och behandlas som en människa. Jag försöker inte knäcka eller skrämma andra som tycker annorlunda än mig. Så vill jag också bli behandlad, säger Jolin till DT.

Källor:
Hoten tvingade Jolin att byta skola
Sverigedemokraten Jolin, 16, hotades för sina politiska åsikter – tvingas byta skola


  • Publicerad:
    2015-08-26 20:15