MEDIEVÄRLDEN. I en samlad aktion protesterar 350 amerikanska tidningar mot Donald Trumps ”oupphörliga angrepp på den fria pressen” och hans uttalanden om nyhetsrapportering som ”fake news” och journalister som ”folkets fiende”.

USA:s president Donald Trump gillar inte fake news. Foto: geralt (CC Public Domain).

Nära 350 amerikanska nyhetsorganisationer publicerade på torsdagen egna texter som motiverar den fria pressens självklara roll i en fungerande demokrati. Det är tidningen Boston Globe som tagit initiativet till den samlade protestaktionen.

— Vi är inte folkets fiende, sade redaktionschefen Marjorie Pritchard och varnade: Detta oupphörliga angrepp på den fria pressen får farliga konsekvenser.

Många av tidningarnastexter påpekar att alla 44 presidenter före Trump har haft sina duster med medier, men att det aldrig varit så generella eller aggressiva påhopp som nu.

”Att 44 procent av nyligen tillfrågade republikaner tycker att Trump borde ha en despots makt att stänga nyhetsorganisationer visar hur framgångsrik han redan varit i sina ansträngningar”, skriver Kansas City Star.

”Ärligt talat är det skrämmande. Vi är rädda, både om vår egen säkerhet och om vårt lands framtid”, skriver Mercury News i San José.

FN:s människorättskommissarie Zeid Ra’ad Al Hussein har vid flera tillfällen, senast i måndagens The Guardian, varnat för att presidenten riskerar att trigga i gång våld mot journalister.

Värt att notera är att det inte är alla stora tidningar som ställer upp på den koordinerade aktionen. Kolumnisten James Freeman på tidningen Wall Street Journal, som ägs av mediemogulen Rupert Murdoch, skriver att aktionen från tidningarna är en självmotsägelse mot det fristående som ledarsidor säger sig upprätthålla, rapporterar The Independent.

President Trump och hans administration har under mandatperioden upprepade gånger attackerat amerikanska medier, ofta genom att beskriva medier som ”fake news”och journalister som ”folkets fiende”.

Källa:
Journalists are not the enemy


  • Publicerad:
    2018-08-17 11:50