INRIKES. I Sveriges största razzia mot nätpedofiler någonsin greps under morgonen 50 personer på olika platser runtom i landet.

Under morgonen deltog samtliga av landets sju polisregioner i en omfattande insats som har namnet Operation Bofink.

Insatsen är riktad mot nätpedofiler och över hela landet har man kunnat gripa 50 personer, inklusive sju som hade gripits tidigare. Enligt uppgift ska dessa sju ha prioriterats med tanke på att det fanns barn i deras närhet.

— Vissa regioner har fått fler ärenden än andra, men totalt handlar det om 50 personer. Sju har tagits in tidigare, säger Malin Källström Bendrik, poliskommissarie och gruppchef hos polisens nationella operativa avdelning Noa till Svenska Dagbladet.

Insatsen är den största i sitt slag i Sverige och de flesta ärenden har gällt regionerna Stockholm, Väst och Syd.

— Det här det första gemensamma nationella tillslaget som har initierats av svensk polis. Tidigare tillslag, som Operation Sleipner 2004, var materialet inkommet från internationell polis, säger Malin Källström Bendrik.

Polisen har genom att spåra IP-nummer lyckats identifiera de personer som nu har gripits och nu väntar forensisk undersökning av det material som beslagtagits under insatsen.

— Vi har bedömt bilder hos varje individ, i nästan samtliga fall har vi bedömt dessa som grovt barnpornografibrott. Sedan handlar det också om hur mycket varje individ har haft och delat, det kommer att visa sig när det gjorts forensiska undersökningar av beslagen säger Källström Bendrik och fortsätter:

— Vi vet att många, men inte alla, av de individer som har intresse av att titta på sånt här också kan ha intresse av att begå övergrepp mot barn. Det är tokigt att säga att vi hoppas att hitta sådana fall, men vi vet ju att det pågår övergrepp mot barn och att det sker dokumentation i olika former.

Tidigare i år ”granskade” Svenska Dagbladet och Aftonbladet svenska nätpedofiler, men valde då av någon anledning att skydda deras identitet. Ifall någon av personerna som tidningarna då lyckades identifiera har gripits under Operation Bofink är dock oklart.

Källa:
50 gripna i Sveriges största razzia mot nätpedofiler


  • Publicerad:
    2017-04-25 11:10