INRIKES Välorganiserade utländska ligors stöldverksamhet riktad mot svenska bönder har efter en två år lång svacka intensifierats och specialiserats sedan i mars.

Nordfront har tidigare beskrivit hur svenska lantbrukare drabbas av stölder organiserade av utländska ligor – stölder av utrustning nödvändig för ägarens dagliga arbete – och stölder som sällan klaras upp.

Det sedan flera år pågående systematiska plundrandet av svenska bönder har sedan tidigt i våras intensifierats och blivit än mer specialiserat. GPS:er, diesel och växtskyddsmedel är nu hetast eftertraktat – och bland fordon/maskiner står traktorer och skördetröskor av märket John Deere högst på ligornas önskelista. Bara i Sörmland och Östergötland har tio GPS:er stöldanmälts den senaste veckan. Orter som Tystberga, Stigtomta, Söderköping och Väderstad har drabbats.

— Det vi håller på med just nu är att vi samlar in vittnesmål och gör tekniska undersökningar i den utsträckning som vi har möjlighet, säger polisinspektör Joakim Wallberg till SVT.

Att intrångs- och egendomsbrotten mot svenska bönder utförs av välorganiserade utländska stöldligor, som opererar över stora områden har polisen känt till i många år, men inga brottsförebyggande åtgärder tycks ännu ha påverkat verksamheten i nämnvärd grad. Det faktum att den gått i vågor över tid tycks ha haft andra orsaker.

Rör inte din drabbade skördetröska! – fast det är skördetid

Polisinspektör Wallberg betonar vikten av att man som stöldutsatt låter den aktuella brottsplatsen stå orörd i väntan på teknisk undersökning, hur lockande det än må vara att i skördetid använda sin traktor eller skördetröska – i synnerhet med vetskap om att utredningar sällan eller aldrig leder någon vart.

— Ser du något pågående så ring 112 – då kommer det en polis, försäkrar han.

I maj i år konstaterade Malin Bentzer, analytiker vid polisen i region Öst, att det inte finns någon tillförlitlig övergripande statistik som särskiljer lantbruksstölder från andra egendomsbrott. Samtidigt så beskrev hon baserat på egen erfarenhet en utveckling där just ovan nämnda typ av stölder stadigt ökade i antal fram till den så kallade coronapandemins utbrott i Sverige 2020, då den på grund av delvis stängda gränser minskade – ungefär fram till mars i år. Då vände kurvan uppåt, fastslog hon, och påpekade i sammanhanget att dessa stölder inte är jämnt fördelade mellan årstiderna:

— Det är ju säsongsbetonad brottslighet det här. Vi ser inte mycket stölder vintertid.