Rapport: Ökad risk för ryskt angrepp på Sverige
KRIG • Enligt en rapport från riksdagens försvarsberedning kan en rysk attack mot Sverige inte uteslutas. Trots att Ryssland använder militära resurser i Ukraina bedöms risken ha ökat.
Under måndagen har riksdagens försvarsberedning presenterat en rapport om Sveriges säkerhetspolitiska läge. I rapporten, som fått rubriken ”Allvarstid”, beskrivs en ökad hotbild mot landet.
— Rapporten är en tydlig signal till Ryssland. Nu biter vi ifrån med skrivningar som är skarpare än någonsin, säger en som arbetat med rapporten till SVT.
Enligt rapporten har Ryssland trots kriget i Ukraina fortfarande nog med militära resurser för att angripa Sverige. Man menar också att Ryssland ”sänkt tröskeln” för användning av militärt våld.
— Den generella synen i beredningen har varit att nu är det bråttom och vi hoppas att den här rapporten därför också ska skicka signaler till totalförsvarets strukturer att nu är det ”allvarstid”, nu gäller det att ta tag i saker, säger en källa med insyn i arbetet.
I rapporten presenteras en ny säkerhetsdoktrin som föreslås ersätta den gamla, som handlar om att Sveriges säkerhet bygger på en solidaritetsförklaring med de andra nordiska länderna och EU-länderna.
Den nya lyder:
Sveriges vitala nationella säkerhetsintresse är att hävda vårt lands självständighet, suveränitet och territoriella integritet. Vi är beredda att ytterst med vapenmakt försvara vårt land, vår befolkning, vår demokrati, vår frihet och vårt sätt att leva”
Budskapet: "Vi möts i östra Ukraina och i Asien"
Under pressträffen där rapporten presenterades av försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M) pekades Ryssland ut som en ”auktoritär, nationalistisk och imperialistisk stat” och det ”allvarligaste och mest direkta hotet” både både Sverige och väst under en ”mycket lång tid framåt”.
Wallmark pekade samtidigt ut Kina som ett ”kommunistiskt och nationalistiskt hot” mot Sverige. Både Kina och Ryssland utmanar enligt försvarsberedningen ”den regelbaserade världsordningen” – ett begrepp som USA uppfann efter kalla kriget som innebär att Washington ensamt och utan konkurrens ska dominera världen.
— För det är ytterst en konflikt om vilka normer och principer som ska vara styrande; den starkes rätt eller en regelbaserad världsordning, dundrade Wallmark under pressträffen.
— Vi möts i östra i Ukraina, vi möts i Asien och i Stilla havet, fortsatte han.
Wallmark prisade också Nato och talade självsäkert om ”det kommande svenska Nato-medlemskapet”, trots att både Turkiet och Ungern fortsatt har invändningar mot det.
— Vi är tryggare i Nato och vi är också tryggare som ansökarland, påstod Wallmark.
Försvarsberedningen menar också att Sverige i Nato ska utgöra ett ”uppmarsch och basområde” för krigsalliansens trupper och ”tillhandahålla försörjnings- och transiteringsområden” för dessa genom att upplåta landets territorium.
Samtliga åtta riksdagspartier står bakom försvarsberedningens rapport, enligt Wallmark. Vänsterpartiets representant representant Hanna Gunnarsson påpekade dock under pressträffen att man har en ”avvikande mening” om bland annat Nato-medlemskapet och att man även ville att Turkiet skulle pekas ut som en fientlig stat. Gunnarsson lade också stor vikt vid ”klimatet” som ett ”säkerhetspolitiskt hot”.