VÄNSTEREXTREMISM En stissig Andreas Lindh knuffade tidigare i år en ordningsvakt och gjorde sedan våldsamt motstånd, vilket han nu åtalas för.

Andreas Lindh (770826-1677) är en tongivande AFA-aktivist med ett långvarigt engagemang inom den autonoma vänstern i Göteborg som bland annat innefattat att han driver ABC Göteborg, en organisation som samlar in pengar till grovt kriminella vänsterextremister som avtjänar fängelsestraff för terrorism och annan vänsterextrem brottslighet. Lindh är också sedan tidigare känd för att själv öppet uppvigla till våld mot nationalister på plattformen X.

Nordfront kan nu avslöja att Lindh i början av sommaren åtalades för våldsamt motstånd för att handgripligen ha gått till attack mot en ordningsvakt (B 1171-23 Göteborgs tr).

"Jättestissig" och "väldigt hetsig"

Det var den 23 mars i år som Lindhs våldsincident ägde rum efter att han varit på en spelning på Pustervik. I vad som förmodligen var ett berusat tillstånd fick Lindh syn på en större grupp ordningsvakter som avlägsnade en berusad kvinna från Järntorget.

— [Andreas Lindh] hoppar och flyger in i vårat ingripande, kollegor från Securitas fångar honom i luften när han försöker frita henne. Jag står med ryggen emot och såg inte så mycket, jag såg att dom tog ner honom, han blir galen, det tar 5-10 minuter så leder dom iväg honom till Landsvägsgatan bredvid Haga Östergata, han fortsätter streta under transporten, säger en kvinnlig ordningsvakt chockerat i ett polisförhör efter händelsen.

— Han var jättestissig, väldigt hetsig och snabb, hyper, fortsätter ordningsvakten sedan att berätta om Lindh.

En annan ordningsvakt vittnar också om att Lindh medvetet knuffade honom i bröstet. Vakten fick även en mindre skada på handen som uppstod när de brottade ner Lindh på marken och ålade honom handfängsel.

Lindh i sin tur förnekade brott i förhör och påstår att han frågade vad vakterna håller på och att det var dessa som gick emot honom och började bråka.

— Jag håller emot. Det skulle inte gjort ont på ett barn. Jag rörde hans bröst men det kan inte ha gjort ont på ett barn, upprepar Lindh i förhör med polisen.

Att han krängde med kroppen och gjorde motstånd på marken förklarar Lindh med att han ”fick panik”. Vidare säger han att han fick skrapmärken under gripandet och är öm och svullen på låret. I polisförhöret framkommer även att Lindhs flickvän var med på platsen och tvingades iaktta spektaklet.

Rättegången har ännu inte hållits men med två ordningsvakter som vittnar mot honom kan Lindh förmodligen se fram emot saftiga böter, då dessa kommer sättas i proportion till hans årsinkomst som är strax under en miljon kronor enligt uppgifter i förundersökningen.