TYSKLAND Efter en brutal våldsvåg mot oliktänkande i Tyskland har Lina Engel, som pekats ut som en av AFA:s ledare i landet, dömts till 5,3 års fängelse. Nu väntas fler fängelsedomar mot vänsterterrorsekten, som riskerar att terrorklassas i Tyskland.

Tyskland har de senaste åren drabbats av en rad grova våldsdåd från extremvänstern, där oliktänkande överrumplats av maskerade gärningsmän som med hammare, yxor och batonger misshandlat sina offer.

Attackerna har i många fall avslutats med att offren fått en dusch av pepparspray i ansiktet och sedan lämnats med livshotande skador. Det har också framkommit att vänsterextremisterna i vissa fall klätt ut sig till poliser för att kunna släppas in i sina offers hem och få möjlighet att binda fast dem innan våldsattackerna.

Sajten Avmaskerat har publicerat en artikel om rättsfallet, där man också avslöjar hur den svenska extremvänstern stödjer det tyska ”hammagänget”.

Bilder från flera av tyska AFA:s våldsvåg de senaste åren.

I november 2020 greps Lina Engel, som pekats ut som en av tyska AFA:s högsta ledare, vilket blev starten på en utdragen och omfattande rättsprocess mot vänstersekten. Under onsdagen dömdes Engel till fem år och tre månaders fängelse av en domstol i Dresden, skriver Der Spiegel.

AFA Göteborg manifesterar för våldsdåren Lina Engel.

Enligt domen har åklagaren bevisat att Linda Engel – som i Tyskland fått smeknamnet ”den röda hämnaren” – är medlem i en kriminell organisation som attackerat så kallade högerextremister i bland annat Eisenach och Leipzig.

Samtidigt fick tre medåtalade fängelsestraff på mellan två år och fem månader och tre år och tre månader.

Tyska politiker välkomnar domarna

Tysklands inrikesminister Nancy Faeser (SPD) välkomnar domarna mot AFA-ledningen.

— Inom vänsterextrema grupper har hämningarna tappats helt när det gäller att attackera politiska motståndare med extrem brutalutet. I en demokratisk och konstitutionell stat får det inte finnas utrymme för medborgargarden, säger Faeser.

Även justitieminister Marco Buschmann (FDP) har kommenterar domen.

— Man bekämpar inte extremism med extremism. Vi måste skydda vår liberala demokrati från dess fiender, säger Buschmann.

Under de många år som Lina Engel suttit häktat har hon blivit en slags martyrsymbol för extremvänstern, varför rättegången fick hållas i en säkerhetslokal. AFA har lovat att besvara varje fängelseår för Engel med en rad terrorbrott mot federala mål i Tyskland. Domen innebär att AFA kan komma att ses som en kriminell organisation i Tyskland och på sikt även terrorklassas.

Linda Engels fästman fortsatt på flykt

Tysk polis letar fortfarande efter Lina Engels pojkvän Johann ”Gucci” Guntermann, som har pekats ut som en av de farligaste terroristerna i Tysklands historia. Han misstänks för en rad våldsamma attacker, bland annat en utdragen tortyrmisshandel mot en gravid kvinna och hennes make.

Johann Guntermann och Lina Engel.

Trots detta lyckades Guntermann i februari att inte bara ta sig in i Ungern utan också delta i en rad attacker mot civila i Budapest och sedan komma undan den ungerska polisen, som dock identifierat Guntermann på övervakningsbilder.

Våldsvänstergruppen ska i samband med en nationell demonstration i den ungerska huvudstaden slumpmässigt ha angripit personer som haft ”militärliknande kläder”.