UKRAINA Chefen för Ukrainas Nationella säkerhets- och försvarsråd (SNBO) har nu sällat sig till skaran av myndighetschefer, som av landets president entledigats från sitt uppdrag.

På tisdagen avskedade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj veterinären och historieläraren Oleksij Danilov från posten som Nationella säkerhets- och försvarsrådets (SNBO) ordförande – en position som han innehaft sedan den 3 oktober 2019. Åtgärden tillkännagavs omgående på presidentens officiella webbplats, men ingen anledning till beslutet finns till dags dato angiven där. Till ny SNBO-chef tillsattes samtidigt Alexandr Litvinenko, som lett Ukrainas utrikes underrättelsetjänst sedan juli 2021 och dessförinnan var biträdande SNBO-chef.

Zeleskyjs uttalande om avskedandet på tisdagskvällen var kort och minimalt informativt:

— Idag fortsatte jag starta om systemet som hanterar vår stat. Personalersättning ingår. Jag är tacksam gentemot Oleksij Danilov för hans arbete som ordförande för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd. Han har nu förflyttats. Mer om detta senare.

Avsaknaden av angivna orsaker till avsättningen har lämnat fältet öppet för spekulationer. Bland förklaringar, som presidenten givit till sina många tidigare avskedanden, märks till exempel anklagelse om spioneri eller annan form av ryss-samarbete, korruptionsmisstankar eller en annan syn på strategi än den som presidenten omhuldar.

Den burduse chefen

Uppenbart är att Danilov under sitt ordförandeskap gjort sig känd för sina kontroversiella uttalanden. I slutet av 2023 fastslog han i en kommentar till Kievs rekryteringsproblem att ukrainare behöver ”växa upp” och ”lära sig slåss”. Hans klargörande i sammanhanget att Ukrainas planerade mobiliseringskampanj inte kommer pågå en dag eller en månad – utan snarare minst ett år – var inte uppskattad i alla läger.

I november efterlyste Danilov ett tillslag mot dem som nedvärderar president Zelenskyj medan de kommunicerar anonymt med västerländska journalister. Samme nu avgångne säkerhetschef har kritiserat meddelande-appen Telegram och kallat den ”farlig och sårbar”. Den borde vara en plattform för människor som vill påverka det ukrainska samhället i positiv riktning, sa han i november och tillade att han var redo att förbjuda den direkt.

Den tidigare SNBO-bossen har också varit kritisk mot de krafter i väst, vars stöd han är angelägen om. I december förklarade han att Natos krigsläroböcker borde läggas på hyllan, eftersom ingen av dem förmår förbereda soldater för kriget i Ukraina. Han har även upprepade gånger krävt fler vapen till Kiev och varnat för att alla de bakslag, som de ukrainska styrkorna drabbas av, skadar västvärldens egen ”image, auktoritet och enhet”.

I februari 2024 begärde Danilov att EU skulle lämna över alla sina tunga vapen till Ukraina och tillade att unionen själv ändå inte kommer att behöva dem i framtida konflikter. Förra veckan tilldrog han sig en hel del internationell uppmärksamhet, när han hånade den kinesiska regeringens särskilda representant för euroasiatiska frågor sedan 2019 Li Hui för Pekings avsikt att bojkotta de internationella samtal i Schweiz om Ukrainakonflikten, till vilka Kiev avser sammankalla alla utom Ryssland. Danilov förvrängde uppenbart avsiktligt den kinesiske diplomatens namn och har kritiserats för en ”obscen ordlek” i sin kommentar.

Från ryskt håll har de starkaste invändningarna mot ett uttalande av Danilov i statlig ukrainsk TV från augusti 2023 kommit. Här fastslog den förre SNBO-chefen att ryssar i egenskap av asiater är ”mindre humana” än ukrainare: