INSAMLING. Den 5 november dog Luftwaffe-piloten Reinhold Leidenfrost, en man som ända in till slutet kämpade för nationalsocialismen och Tysklands återresning. Läs här historien om hans liv och hur du kan hjälpa till.

Reinhold Leidenfrost föddes den 6 mars 1924 i Ilmsdorf i Thüringen, mellan Jena och Eisenberg. Reinhold var det andra av sju barn i familjen. Han växte upp på familjens självförsörjande bondgård.

Familjen Leidenfrost. Reinhold tredje person från vänster i främre ledet.

13 år gammal när han tillsammans med sin far och några av syskonen arbetade på en potatisåker träffades de av blixten. Reinholds far dog och han själv liksom två av syskonen skadades. Hans mor som inte var med på plats fick missfall av chocken när hon fick veta. En svår tid skulle följa, men med hjälp av släkt och grannar kunde gården fortsätta skötas.

När Reinhold var 15 år flög han för första gången själv i ett glidflygplan. Flygning skulle bli hans stora passion i livet och han anmälde sig frivillig som stridsflygare till det tyska luftvapnet, Luftwaffe, med en önskan om att få skjuta ner de angloamerikanska terroristbombarna. Från 1942 kom han som 18-åring att flyga ett Jagdgeschwader 102 a Me109, framförallt till försvar av Ostpreussen mot Röda armén. Hans tre bröder tjänstgjorde även de för sitt folk, två av dem i Waffen SS. Alla fyra bröder skulle komma att överleva kriget. Reinhold fick dock sitta en tid i brittisk fångstläger.

Reinhold Leidenfrost i Luftwaffe.

Efter att Reinhold frisläppts började han studera till mekanisk ingenjör samtidigt som han arbetade heltid för att ha råd med brödfödan. Samma dag som han tog sin examen, år 1949, dog hans mor, 44 år gammal. För att kunna delta på moderns begravning tvingades han illegalt att korsa gränsen in i den sovjetiskt ockuperade zonen.

Som ingenjör kom Reinhold att bli mycket framgångsrik. Med flera internationella patent kom han att skapa industriarbeten åt det tyska folket. Han skrev artiklar i facktidningar och tyska läroverk pekar än idag på hans arbete. På Deutsches Museum i München finns en av hans uppfinningar uppställda, en revolutionerande elektronisk produktionsmaskin för sin tid, en tidig form av en industrirobot.

En av Reinhold Leidenfrosts erkända uppfinningar.

Han vidareutbildade sig som pilot och kom att bli uppmärksammad i pressen då han var den första i efterkrigstid som i ett privatplan flög mellan Tyskland och Afrika. I flera år flyttade han från Tyskland för att bosätta sig i Kapstaden, Sydafrika. När han åter flyttade hem till Tyskland år 2005 efterlämnade han en stor donation till den tyskspråkiga privatskolan i Sydafrika med det attesterade ändamålet att studenterna skulle läras sanningen om tysk historia.

När Reinhold Leidenfrost som första person i efterkrigstid flög i ett privatplan från Tyskland till Afrika.

Hemma i Tyskland igen kom han att bli mycket politiskt aktiv. Han grundade Kampfbund gegen die Unterdrückung der Wahrheit in Deutschland och författade flera artiklar och skrifter med syfte att berätta den dolda sanningen om tysk historia, särskilt om Adolf Hitler och den nationalsocialistiska eran. Ett av hans mest kända verk är ”Deutsches Leben unter Adolf Hitler – Der Bericht eines Zeitzeugen” eller ”Life in the Third Reich” som titeln kom att bli i den engelska översättningen. Skriften går att finna på engelska i sin helhet här.

I många år kom också Reinhold Leidenfrost att bli en uppskattad talare på nationella demonstrationer och arrangemang runt om i hela Tyskland. År 2015, 93 år gammal, skulle han komma att hålla sitt sista tal på ett arrangemang i Magdeburg.

På söndagskvällen den 5 november 2017 somnade Reinhold Leidenfrost in efter att ha legat i sjuksängen en tid med bland annat hypoglykemi. Den 17 november begravdes han enligt hans egna önskningar på kyrkogården i Guthmannshausen, bredvid minnesmärket för de tyska offren för kriget.

Reinhold Leidenfrost tidigare i år.

Reinhold Leidenfrost gjorde aldrig någon hemlighet av att han var övertygad nationalsocialist och detta fram till sin död. Han var en ihärdig försvarare av Adolf Hitler och bekämpade aktivt den smutskastning som skedde mot den forne Ledaren. Han var till slutet lojal den soldat-ed han en gång svor och över dödsbädden hängde ett porträtt av den av honom högt älskade och vördade Führern.

Hjälp till att ge hjälten en värdig gravplats!
Idag står blott ett träkors på Reinhold Leidenfrosts gravplats. Din hjälp behövs för att byta detta mot mot en sten värdig denna hjälte. Runt 15 000 kr behövs för att resa en riktig gravsten med inskriptionen ”Hier ruht der ehemalige Jagdflieger Reinhold Leidenfrost und wartet auf die Auferstehung des Reiches”, vilket översatt till svenska blir ungefär: Här vilar den forne stridspiloten Reinhold Leidenfrost och väntar på rikets återresning.

Pengarna märks med ”Liedenfrost” och sätts in på följande konto: IBAN: COBADEHD001 – KONTO: DE20 2004 1133 0404 4210 00 (Comdirect bank AG, Quickborn; Kontoinnehavare: Wiebke Jung)

Eventuellt överskott öronmärks till att ”organisera nationella demonstrationer i Tyskland i Leidenfrosts anda.”


  • Publicerad:
    2017-12-13 12:30