UTRIKES Ukraina dödade nyligen människor som besökte en strand på Krim med amerikanska ATACMS-missiler. Nu säger den tidigare amerikanska kongressledamoten Ron Paul att Ryssland kommer känna sig tvingade att hämnas på USA.

Det var i söndags som minst en amerikansk ATACMS-robot slog ned på en strand i Krim och dödade minst fem personer, varav tre barn, och skadade 150. Från Moskvas sida var man tydlig med att man ansåg att Washington var direkt involverade i attacken medan Kiev hävdade att det var ”ockupanter” man dödade.

Moskvas talesman Dmitrij Peskov sa på måndagen att attacken kommer att få konsekvenser för USA, eftersom ukrainarna inte hade kunnat genomföra den utan hjälp från amerikanska specialister. Den ballistiska roboten som slog ned på stranden var dessutom utrustad med en klusterstridsspets.

— Exakt vad dessa [konsekvenser] blir får tiden utvisa, sa Peskov.

Nu har den tidigare libertarianske kongressledamoten Ron Paul kommenterat attacken i sin show ”Liberty Report”. Enligt Paul är det tydligt att attacken medvetet riktades mot stranden och att Ryssland därmed måste hämnas.

— Vad kommer Ryssland att göra åt detta? Kommer de att sitta och rulla tummarna och gå sin väg? De kanske – i en dag eller två – funderar på det, men det kommer att finnas något som de kommer att göra, säger Paul.

Paul tillägger att det kan bli ett ”minimalt svar”, exempelvis någon typ av ekonomisk åtgärd som skadar USA. Men att det blir något typ av ryskt svar råder det inget tvivel om, menar han.

— De kommer inte kunna låta bli att svara.

Ron Paul och hans medprogramledare Daniel McAdams spekulerar i om Nato vill provocera Ryssland att eskalera så att man kan ta ett beslut att gå in i Ukraina med trupper.