USA En opinionsundersökning visar att närmare hälften av alla judar i New York inte längre känner sig säkra. Bland ortodoxa judar är siffran ännu högre.

Den tidigare New York-juden Hillel Fuld gick nyligen ut i New York Post för att uppmana alla sina stamfränder i New York att följa hans exempel och fly till Israel. Anledningen är alla de vänsterliberala protester i staden mot Israels folkmord i Palestina.

— Detta är bokstavligen 1930-talets Europa. Det är läskigt att det kan hända i New York, sa Fuld.

Nu har New York Post också uppmärksammat en opinionsundersökning från projudiska New York Solidarity Network som visar att 44 procent att alla judar som är registrerade som röstberättigade väljare i New York med omnejd inte längre känner sig säkra. Motsvarande siffra för ortodoxa judar är 67 procent.

Mer än en tredjedel höll också med om påstående att ”New York är inte längre en säker tillflyktsort för judiskt liv och det judiska folket”. Närmare 40 procent höll med om att USA som land inte längre är en ”säker tillflyktsort” för judenheten.

New York Solidarity Network skriver att resultatet av opinionsundersökningen är ”oroande med tanke på att 1,5 miljoner judar bor i delstaten New York – fler än någon annan plats på jorden utanför Israel”.

— Att mer än en tredjedel av registrerade judiska väljare i New York anser att New York inte längre är en säker tillflyktsort för judar borde vara en akut varning för statliga och lokala valda tjänstemän, säger Sara Forman, verkställande direktör för New York Solidarity Network och kassör för Solidarity PAC, i ett uttalande till New York Post.