KÖNSSTYMPNINGSKRIG Sedan TransActuals överklagan av förbudet i måndags underkändes i högsta rättsliga instans, steppar BMA upp sin kritik mot det, och inleder en kritisk granskning av den rapport som det baseras på.

British Medical Association (BMA) har i veckan inlett en kritisk granskning av den av barnläkaren Hilary Cass ledda rapport, som 2020 beställdes av National Health Service (NHS), och vars delrapport presenterades i mars 2022, medan slutrapporten släpptes 10 april 2024. Denna rapport är i sig en granskning – av den vård som i England med hävdat vetenskapligt stöd de senaste åren erbjudits minderåriga med påstådd ”könsdysfori”.

Redan i delrapporten förespråkas en övergång från medicinska insatser för ”barn, som kämpar med sin könsidentitet” till ”en mer holistisk modell” inkluderande ”stöd för mental hälsa”.

Cass Reviews slutrapport, som upprepar delrapportens rekommendation, bara med än större emfas, kom initialt att välkomnas av det medicinska etablissemanget i Storbritannien och föranledde förra regeringen att den 3 juni i år förbjuda förskrivning av pubertetshämmare för personer under 18 år – ett beslut som sedan bekräftades av Labour efter partiets valseger. Läkemedel av den här typen undertrycker den naturliga produktionen av hormoner och fördröjer pubertetens inträde.

Förbudet, som avsåg privata kliniker, då NHS redan hade slutat använda blockerare annat än i rent kliniska sammanhang överklagades av kampanjgruppen TransActual till Högsta domstolen, vars domare i måndags fastslog att det har rättslig bäring .

"Bristfälligt underbyggda rekommendationer"

Från BMA:s håll gick man tidigt i våras ut med kritik mot Cass-rapporten och med start den 3 juni också mot det av regeringen då utfärdade förskrivningsförbudet. Organisationens råd, dess högsta beslutande organ, röstade nyligen för en motion, där rapporten förklaras vara ovetenskaplig och facket uppmanas att kritisera den. Man menar man sig hysa oro för dess ”inverkan på transpersoners hälsovård” genom dess ”bristfälligt underbyggda rekommendationer”.

BMA-ledaren prof Philip Banfield kommenterade på en pressträff:

— Detta är ett mycket specialiserat område inom sjukvården och som läkare vill vi vara säkra på att de drabbade får den vård och det stöd de behöver.

Ett argument som professorn inte tog upp är det om alla de pengar som cirkulerar i könsbytesbranschen.

En talesperson för Cass Review försvarade i sammanhanget dock granskningen och hävdade att University of York med den presterat den största och mest omfattande genomgången av bevis i ämnet som någonsin skådats, och hänvisade till 237 artiklar från 18 länder, som ett exempel på – om än bara en lite del av en del av – dess bevisinsamlingsprocess.

Efter högsta domstolens bekräftelse på måndagen av förbudet mot förskrivning av pubertetsblockerare till minderåriga tillkännagav BMA på tisdagen att man inleder en omfattande granskning av ”den bristfälliga rapport kallad Cass Review”, som legat till grund för förbudets införande.