SCHWIEZ Ett schweiziskt par förlorade förra året vårdnaden om sin dotter eftersom de vägrat gå med på att låta henne ”byta kön”. Nu har en domstol i Genève tvingat dem att ge sitt godkännande behandling med pubertetsblockerare.

Det var 2021 som en då 13-årig schweizisk flicka deklarerade att hon ville ”bli en pojke”. Föräldrarna ska ha dock haft invändningar mot detta och klagade bland annat på att skolan började benämna dottern som ”han”. Familjekonflikten ledde till att flickans skola i samarbete med sociala myndigheter och en homolobbyorganisation förra året separerade barnet från sin familj.

Beslutet kom sedan att förstärkas av en domstol som tog ifrån föräldrarnas vårdnaden. Föräldrarna förlorade samtidigt sin rätt att bestämma över flickans vård och domstolen ”befriade” dottern från den psykvård som föräldrarna ordnat åt henne.

I samband med detta ska föräldrarna fått ett föreläggande om att överlämna de dokument som behövs för att flickan ska kunna genomgå ett så kallat könsbyte. Föräldrarna överklagade beslutet, men nu har den högsta regionala domstolen i Genève beslutat att föräldrarna måste överlämna dokumenten för både juridiskt byte av kön samt behandling med pubertetsblockerare.

— Staten har inte bara separerat oss från vår dotter eftersom vi motsatte oss hennes ”’förvandling”, utan vi hotas nu även med åtal om vi inte hjälper till med hennes ”’juridiska övergång” genom att överlämna juridiska dokument, säger pappan i en kommentar.

— Staten borde inte ha denna makt. Om detta kan hända oss, kan det hända andra föräldrar. Vi kommer inte att ge upp försöken att skydda vår dotter och kommer att överklaga detta beslut.

Användning av så kallade pubertetsblockerare för könsdysfori är kontroversiellt i många delar av världen. Mång av de mediciner som förskrivs till ungdomar används även vid kemisk kastrering, då medicinerna blockerar produktion av könshormoner och därmed även sexdriften. Behandlingen på unga människor riskerar att leda till permanenta biverkningar som impotens, infertilitet och cancer.

Enligt den amerikanska lobbyorganisationen ADF International, som stöttar familjen juridiskt, har föräldrarna nu 30 dagar på sig att överklaga beslutet.