ANTIVITHET Den forna östra rikshalvans ledning berättar om sina senaste åtgärder vidtagna i korrekthetskapprustningen med ”den humanitära stormakten” i väster.

Nya Dagbladet var först i Sverige med att skriva om det. Finlands regering har nu sjösatt initiativet Handlingar, inte bara ord , där företag, organisationer och samtliga upptänkliga andra sorts sammanslutningar åläggs att delta i uppbyggandet av ”ett jämställt Finland befriat från rasism”.

Man beskriver ”rasismen” som en ”attityd och struktur” som inpräglats i den finska samhällsandan och klargör att ”aktörer med ambition att verkligen åstadkomma en förändring behöver beväpna sig med vapen tyngre än tomma ord och kan inte längre undvika stridens hetta”.

Initiativtagarna betonar på kampanjens hemsida att det i första rummet är den skadliga ”strukturella rasismen” – den, framgår det, som drabbar samtliga andra än dem som inbillar sig att Finland av historiska skäl tillhör dem själva i högre grad än det tillhör inlevererade ockupanter från avlägsna delar av världen – att det är denna, som nu ska dras upp med sina djupa rötter, och därför är det viktigt att företag, organisationer och andra aktörer ”vidtar praktiska åtgärder inom de egna leden” för att åstadkomma detta.

— Vi måste skapa ett Finland tryggt och jämlikt för ALLA. Detta kan vi beslutsfattare inte åstadkomma på egen hand – här krävs samtligas delaktighet. Detta är ett långsiktigt arbete, för Finland kan inte förändras i en handvändning, förklarar statsminister Petteri Orpo i ett uttalande på kampanjens hemsida.

”Lever som vi lär”

Statsrådet (den finska regeringen) kommer, lovar statsministern, själv att leva upp till de krav, som man ställer på antirasistiska aktörer, bland annat genom att ta initiativ till nya interna utbildningar och diskussioner i syfte att ”höja kunskapsnivån” när det gäller rasism samt genom att på olika sätt engagera olika departement i frågan.