INRIKES Polismyndigheten har nekat journalisten Joakim Lamotte licens för en pistol. Anledningen är att Lamotte angett skydd från hotbilden mot hans familj som skäl.

I våras ansökte journalisten Joakim Lamotte om tillstånd att inneha en halvautomatisk Glockpistol, kaliber 9 millimeter, hos Polismyndigheten. I ansökan angav Lamotte ”skydd” som ändamål och det framgår att han bifogat material som styrker att det finns en omfattande hotbild mot honom själv och hans familj. Nordfront har exempelvis tidigare uppmärksammat hur en ”trygghetsvärd” på en mångkulturell skola i Malmö hotat att våldta hans barn.

Vidare skriver Lamotte att han sedan tidigare är engagerad i skytteklubbar och att han har god erfarenhet av att hantera vapen. Lamotte äger också enligt egen uppgift ett godkänt säkerhetsskåp för förvaring av vapen.

Trots detta nekar Polismyndigheten Lamotte tillstånd till vapnet. Man hänvisar till 2 kap. 4 § i vapenlagen (1996:67), som säger att enskild person endast får tillstånd att inneha ett vapen om det behövs för ett ”godtagbart ändamål”.

Polisen skriver också i brevet att det är Polismyndighetens uppdrag att ”upprätthålla allmän ordning och säkerhet” och att den som blir utsatt för våld eller hot ”kan erbjudas skydd av polisen”. Man hänvisar också till Sveriges snäva lagar om självförsvar och skriver att ”utrymmet för att använda dödligt våld inom ramen för nödvärnsrätten är mycket begränsat”.

I beslutet tar Polismyndigheten dessutom upp lagar som säger att vapentillstånd kan meddelas privatpersoner ”endast om det skäligen kan antas att vapnet inte kommer att missbrukas” samt att tillstånd att inneha enhandsvapen ”endast meddelas om det finns synnerliga skäl”. Avslutningsvis skriver myndigheten:

Mot denna bakgrund kan enskilda, enligt Polismyndighetens bedömning, i princip aldrig anses ha ett objektivt behov av att inneha skjutvapen för ändamålet skydd. Det material som du tillfört för din ansökan och anmälda ärenden förändrar inte Polismyndighetens bedömning. Därför beslutar Polismyndigheten att avslå din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen för ändamålet skydd.

Lamotte har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg med motiveringen att beslutet inte är tillräckligt utrett och oförenligt med vapenlagen. Enligt Lamotte är hotbilden mot honom så pass allvarlig att skydd borde vara ett synnerligen godtagbart skäl. Han ifrågasätter också polisens antydan att vapnet skulle kunna missbrukas.

I polisens uttalande till Förvaltningsrätten kan man sedan läsa att en enskild person i princip aldrig kan få vapentillstånd för självförsvar eller skydd. Däremot kan privata företag få bära vapen i vissa fall:

Vapen för skyddsändamål kan under vissa förutsättningar beviljas auktoriserade bevakningsföretag och auktoriserade och utbildningsföretag (se 6 kap. föreskrifter om ändring i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen, PMFS 2024:2, FAP 551-3).

En enskild person som ansöker om tillstånd för innehav av skjutvapen för personligt skydd uppfyller i regel inte kravet på att ha behov av vapnet för ett godtagbart ändamål. Endast i klara undantagsfall borde en enskild anses ha ett legitimt behov av ett skjutvapen för skyddsändamål (se Landgren & Åberg, vapenlagen, 31 jan. 2024, JUNO, kommentaren till 2 kap. 4 §). Den som blir utsatt för våld eller har en allvarlig hotbild mot sig kan istället erbjudas skydd av polisen. Enskilda kan därför i princip aldrig anses ha ett objektivt behov av att inneha skjutvapen för ändamålet skydd (se s. 56 rättsavdelningens handbok för handläggning av vapenärenden, RA 2024:1).

Nordfront har utan framgång sökt Joakim Lamotte för en kommentar.