STORBRITANNIEN Nordfront har tidigare skrivit om att Cambridges universitet numera lär ut att folkgruppen anglosaxer aldrig existerat och i år tog Cambridge University Press termen på publikationen Anglo-Saxon England. Nu följer universitetet i Nottingham i deras spår.

På University of Nottingham väljer man att ta bort ordet anglosaxisk från sina kurser då de anser att det antyder att det finns något som är uttalat engelskt och inhemskt. Man anser även att det ska motverka högerextremism och nationalistiska narrativ då termen används för att definiera och framhäva den etniska tillhörigheten, speciellt bland vita i USA.

Akademiker på universitetet har arbetat för att få den här förändringen till stånd som ett led i att dekolonisera läroplanen. Black Lives Matter-rörelsen har haft stor påverkan på landets lärosäten och sedan 2022 ska alla kurser inom högre utbildning innehålla kritisk rasteori (Critical Race Theory, CRT). Det innebär bland annat att ”vita röster” och västerländskt material ska ges mindre plats.

Det är framför allt från kurser i historia och engelsk litteratur som ordet tas bort till förmån för ”tidig medeltid”. Det innebär att Anglo-Saxon Literature kommer heta Early Medieval Literature samt att magisterkursen Viking and Anglo-Saxon Studies istället blir Viking and Early Medieval Studies.

Nottingham är det enda universitetet i Storbritannien som har kurser inriktade på studier av vikingar och det är nästa område som de aktivistiska akademikerna vill förändra. De anser att begreppet viking är problematiskt då det kan kopplas samman med ras och imperialism. Akademikerna anser även att nordisk mytologi är ett känsligt ämne då dess symboler använts av nationalister.

Ett exempel på vad de vill förändra är kursen A Tale of Seven Kingdoms: Anglo-Saxon and Viking-Age England from Bede to Alfred the Great som de vill döpa om till Early medieval England from Bede to Alfred the Great. Kursens titel kommer då inte längre stämma överens med dess innehåll och frågan är hur kvaliteten påverkas av den politiska aktivismen.