ÖVERVAKNING Rikspolischefen intervjuas av Ekot om gängkriminaliteten, och för att hantera den vill hon införa ansiktsigenkänning med AI. Det svenska tillitssamhället är enligt Lundh över och i fortsättningen gäller kontroller och vaksamhet gentemot andra.

Idag var rikspolischef Petra Lundh gäst i Ekots lördagsintervju, där hon främst talade om gängkriminaliteten och om hur hon tänker angripa den. Lundh vill att ansiktsigenkänning med AI i realtid ska bli ett verktyg för polisen, och det finns redan ett nästan färdigt förslag från regeringens utredare om detta. Förslaget följer EU:s nya regler, vilka möjliggör användande av ansiktsigenkänning vid misstanke om grovt brott som ger minst fyra års fängelse.

— Det är inte ovanligt att vi har en bild på den troliga gärningsmannen, men att vi sedan inte hittar honom eller henne. […] Det gäller mord och mordbrand och andra riktigt, riktigt grova brott. Jag tror att det skulle göra skillnad, säger Lundh. Kränkningen av den personliga integriteten måste vägas mot den nytta, som AI-igenkänning innebär, enligt rikspolischefen. Hon nämner möjligheten att ”skruva tillbaka” lagen i framtiden när samhället blivit lugnare, men det framgår inte om lagförslaget förbereder en sådan möjlighet.

Lundh får däremot ingen fråga om risken för att utvecklingen istället går åt andra hållet och samhället istället blir alltmer totalitärt.

Kontrollsystem och misstänksamhet

Den organiserade brottsligheten finns numera överallt, konstaterar Lundh i intervjun. De kriminella söker efter varje svag punkt för att kunna ta sig in i olika verksamheter, vilket man i fortsättningen måste ta i beaktande när man utformar lagar och regler. Anställda måste lära sig att vara vaksamma på om deras kollegor gör något som avviker och våga ställa direkta frågor om det.

För enligt Petra Lundh är vårt tillitsbaserade samhälle passé och hon formulerar det som att vi varit ”historiskt naiva” som inte byggt kontrollsystem för att hantera utländska personer med en annan syn på etik och moral. Det som är viktigt nu för rikspolischefen är minskad segregation och ökad integration, samtidigt som staten åtgärdar klan- och hederskulturen.