PALESTINA Idag är det ett år sedan Hamas genomförde sin överraskningsattack mot Israel. Under dagen har man avfyrat nya raketer mot Tel Aviv.

Den 7 oktober förra året genomförde Hamas den ökända operationen kallad Al-Aqsa-flodvågen. Uppemot 3 000 Hamaskrigare tog sig igenom stängslet som omger Gaza och attackerade militärbaser, bosättarområden och så kallade kibbutzer.

Totalt dog närmare 1 200 personer i attacken, där merparten var israeliska soldater, poliser och civilpersoner. I efterhand har det dock framkommit att den israeliska krigsmakten IDF beordrade en variant av det så kallade Hannibal-direktivet, vilket innebär att israelerna själva låg bakom en okänd andel av dödsfallen i syfte att undvika gisslantagande.

Trots detta lyckades Hamas ta cirka 250 personer som gisslan, varav ett tiotal fortsatt lever i fångenskap i Gaza. Sedan dess har Israel dödat närmare 42 000 palestinier samt bombat sönder stora delar av infrastrukturen i Gaza. Siffrorna till trots är det Hamas offensiv som har fördömts som ett ”terrordåd” medan den israeliska aggressionen beskrivs som ett ”krig” i stora delar av världen.

Syftet med terrorn på Gazaremsan är enligt den israeliska regimen att ”utplåna Hamas”, men den absoluta merparten av offren har varit civila medan Hamas fortsatt gör starkt motstånd i Gaza.

På årsdagen av Al-Aqsa-flodvågen har Hamas väpnade gren Qassambrigaderna dessutom avfyrat nya raketer mot Tel Aviv. De flesta ska ha skjutits ned av israeliskt luftvärn, men det finns rapporter om minst två skadade, skriver Al-Jazeera.

Hizbollah avfyrade också missiler från södra Libanon mot den israeliska staden Haifa, vilket enligt uppgift skadade minst tio personer.

Att Hamas ett år senare har fortsatt förmåga att skada Israel anser allt fler experter vara ett vittnesmål om att Israels påstådda mål inte går att uppnå. En av dessa är den tidigare ordföranden för Israels nationella säkerhetsråd, Giora Eiland, som under dagen har intervjuats av israeliska Channel 12.

Enligt Eiland kommer det alltid att finnas de som ”inte kapitulerar utan fortsätter att skjuta” mot Israel i både Palestina och Libanon.

— Det är olyckligt att fortsätta tro att militärt tryck i Gaza och Libanon ensamt kan rädda situationen, säger Eiland.