MELLANÖSTERN För Hamas är det helt uteslutet att gå med på en tvåstatslösning, enligt en av organisationens högsta ledare. Enligt Hamas måste den palestinska nationen existera ”från floden till havet”.

Khaled Meshal, som är Hamas högste politiska ledare, intervjuades nyligen i en podcast om den palestinska motståndsrörelsens mål. Konversationen har översatts till engelska av The Middle East Media Research Institute.

Enligt Meshal kommer palestinierna aldrig att erkänna en israelisk stat i Palestina. Inte heller kommer Hamas att försöka vinna fred genom att förespråka en tvåstatslösning.

— Vi avvisar detta eftersom det bara skulle innebära löftet om en [palestinsk] stat, samtidigt som man tvingas erkänna legitimiteten hos den andra staten, vilket är den sionistiska entiteten. Detta är oacceptabelt, säger Hamasledaren.

Vidare säger Meshal att Hamas överraskningsattack mot Israel den 7 oktober lyckades återuppliva den palestinska drömmen om att besegra Israel och om ett Palestina från Jordanfloden till Medelhavet och från libanesiska gränsen i norr till Akabaviken i söder.

— Jag tror att 7 oktober har förstärkt denna övertygelse och förminskat motsättningarna, och har förvandlat idén om ett befriat Palestina från floden till havet till en realistisk idé som redan har börjat.

— Det är inte bara något som förväntas eller som man hoppas på. Det är en del av planen, en del av agendan, och vi står vid tröskeln för detta, om Gud vill, fortsätter Meshal.