GÖTEBORG En 13-årig pojke har gripits efter en skottlossning mot det israeliska företaget Elbits lokaler i Kallebäck. Strax efter fick Nationella bombskyddet kallas in till platsen.

Vid 08.30-tiden på torsdagen fick polisen ett larm om ett skottlossning i Kallebäck, Göteborg. Skottlossningen skedde mot det israeliska militärteknikföretaget Elblit Systems lokaler.

Enligt Aftonbladet har en 13-åring omhändertagits, misstänkt för skjutningen. Ingen ska ha skadats vid incidenten.

— Händelsen utreds initialt som mordförsök och grovt vapenbrott, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr till Aftonbladet.

Dramatiken upphörde dock inte där, för när polisen spärrade av området och inledde en platsundersökning upptäcktes ett misstänkt farligt föremål i form av en väska. Nationella bombskyddet fick snabbt kallas in och kunde avgöra att väskan var ofarlig.

Marknadsför vapen genom attacker mot civila

Elbit Systems har sitt huvudkontor i Haifa i Israel och producerar 85 procent av den israeliska krigsmaktens landbaserade utrustning samt drönare. Enligt Lawrence Freedman, professor emeritus i krigsvetenskap vid King’s College i London, har Elbit ett tätt samarbete med IDF och använder den israeliska krigsmaktens bilder när civila i Gaza attackeras med företagets vapen i sin marknadsföring.

Att vapnen ”kvalitetstestas” på civila snarare än soldater spelar ingen roll inom internationell vapenhandel.

— Om ett vapens huvudsakliga syfte bevisas på det faktiska slagfältet eller under så realistiska förhållanden som möjligt, då anses de stridstestade, förklarar säkerhet- och geopolitikanalytikern Zoran Kusovac för al-Jazeera.

— Man kan inte klandra länder för att köpa från Israel. Du kan testa hur mycket du vill i ett laboratorium, men Israel testar i fältet, och eftersom det aldrig finns några tidsluckor mellan en stridsperiod och nästa, sker utvecklingscykeln i princip i realtid, fortsätter han.

Försvarsmakten köper in "kvalitetstestade" vapen från Elbit

Sedan Elbit etablerade sig i Sverige 2021 under namnet Elbit Systems Sweden har man säkrat ett antal kontrakt med Försvarsmakten:

  • Den 13 januari 2022 säkrade Elbit ett kontrakt att leverera stridsledningssystemet Albatross, för att spåra marinminor i svenska farvatten, till Kungliga marinen. Värdet på kontraktet offentliggjordes aldrig.
  • Den 24 januari 2023 säkrades ännu ett kontrakt med Försvarsmakten till ett värde av 500 miljoner kronor. Armén som ska försvara Sverige ansåg det lämpligt att köpa "taktiska kommunikationslösningar" av det israeliska krigsföretaget trots att Israel har en väldokumenterad historia av att spionera även på vänligt sinnade länder.
  • Den 23 oktober 2023 tecknades ett tioårigt "ramavtal" mellan Försvarsmakten och Elbit Systems Sweden. Avtalet är värt hisnande 1,7 miljarder kronor och innebär att Elbit får "leda" implementeringen av det nya ledningsstödssystemet LSS Mark, vilket är ett centralt kommunikationssystem.

Då det senaste och största avtalet skedde efter att Israel inlett sina terrorbombningar av Gaza väckte det kontroverser i Sverige. IDF hade redan då lyckats döda flera tusen palestinier i Gaza, där merparten var kvinnor och barn.

Elbits svenska gren valde i samband med affären att radera en text på sin hemsida där det skröts om att ”alla våra lösningar är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö”.

Till DN hävdade Elbit Systems Swedens vd Tobias Wennberg att det var av ”integritetsskäl” eftersom företaget inte alltid kan ”redovisa” var och av vem vapnen testats.

— I och med att den kommunikationen användes, av andra än oss själva, på ett sätt som vi inte kände oss bekväma med så valde vi att ta bort det, sa Wennberg.

I intervjun försöker Wennberg också hävda att han endast representerar Elbits svenska gren och att han därmed inte kan ta ansvar för vad som sker i Israel.

— Jag är vd för ett svenskt dotterbolag med en kund – vår svenska försvarsmakt. Så avståndet därifrån till vad den israeliska försvarsmakten gör, det är för långt.

Men Elbit Systems Sweden ägs helt och hållet av det israeliska moderbolaget och allt vinst går därmed direkt till den israeliska krigsindustrin. Wennberg hävdade dock att detta snarare är något positivt för Sverige och Försvarsmakten.

— Utifrån ett bolagsperspektiv är det självklart att Elbit-koncernen, i den mån man inte ger aktieutdelning till ägarna, återinvesterar vinsten i verksamheten. Och det kommer alla våra kunder till del.

Enligt DN började Försvarsmakten att köpa vapen av Elbit långt innan företaget etablerade sig i Sverige. Försvarets materielverk har hela 64 kontrakt med Elbit i sitt arkiv, varav åtta är aktiva.

Torsdagens incident är inte den enda som skett vid Elbit Systems Swedens lokaler i Kallebäck. I början av juni spärrade polisen av området efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Den gången kunde Nationella bombskyddet konstatera att det faktiskt rörde sig om en sprängladdning.

Enligt Aftonbladet drabbas företaget också regelbundet av skadegörelse och klotter kopplat till Israels folkmord i Palestina.