MÅNGKULTUREN ”Mellantvång” är nyspråksordet för den kategori åtgärder mot minderåriga som regeringens utredare ser som en lösning på den gängkriminalitet ingen politiker såg komma. Idag onsdag överlämnades utredningen till en entusiastisk socialtjänstminister.

Nuvarande lagstiftning medger inte att barn under femton år, som inte har tvångsomhändertagits, utsätts för tvångsåtgärder såsom övervakning med fotboja. Denna brist vill nu regeringens utredare Anna Tengberg i den så kallade Mellantvångsutredningen, som idag onsdag överlämnades till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), råda bot på. En ny lag föreslås komplettera socialtjänstlagen. Den samhällsutveckling med eskalerande gängkriminalitet, som enligt utredaren omöjligen hade kunnat förutspås kräver nu, argumenterar hon, ”öppna insatser till stöd för barn och föräldrar i ett tidigt skede – även när samtycke saknas”.

På morgonens pressträff påpekade socialministern:

— De allra flesta föräldrar tar emot erbjudanden om insatser från socialtjänsten, men vi har också föräldrar som inte gör det.

Olydnadsböterna inget straff

Utredaren Tengberg framhöll i sammanhanget att det kännbara vite som föreslås borde kunna få åtskilliga samarbetsovilliga föräldrar att ompröva sin hållning. Samtidigt betonade hon:

— Det ska inte ses som ett straff. Det är till för att skydda barnet.

Utredaren hänvisade här till en tidigare undersökning, enligt vilken ca 40 procent av de minderåriga, som av någon socialnämnd bedömts vara ”i behov av stöd”, förnekas ett sådant – detta, fastslog hon, på grund av samarbetsovilja – antingen hos barnet självt eller hos vårdnadshavaren, eller hos båda. Här fyllde socialtjänstministern i:

— Det kan naturligtvis i värsta fall innebära att inget annat återstår än att ta till den mest ingripande åtgärden, att tvångsomhänderta barnen.

Tillfrågad av en journalist huruvida elektronisk fotboja ändå inte är en väldigt stigmatiserande åtgärd svarade ministern:

— Inget är mer stigmatiserande än att bli fast i utanförskap och kriminalitet.