HISTORIA. Talmanus som skrivits av den tidigare tyska ledaren Adolf Hitler, har sålts på en auktion i Tyskland. En inflytelserik rabbin rasar mot auktionen om ”antisemitism”. 

Den tyske ledaren var känd för sina frispråkiga tal.

Talmanuskript handskrivna av den tidigare tyska ledaren Adolf Hitler har sålts på en auktion i Tyskland. De historiska manuskripten såldes till anonyma budgivare på auktionen Hermann Historica i fredags.

Enligt Hermann Historica var alla manuskripten skrivna innan andra världskriget bröt ut, och har ett starkt historiskt värde. Bland föremålen fanns ett nio sidor långt manus skrivet av Hitler inför ett tal han höll för militärofficerare 1939. Just detta manuskriptet såldes för över 350 000 kronor, långt över dess uppskattade värde.

Nyheten har uppmärksammats flitigt av många internationella medier, bland annat ABC News, Euronews och Al Jazeera.

Rabbinen och ledaren för European Jewish Association, Menachem Margolin har upprörts över auktionen. Judisk maktprofilen oroar sig för att manuskripten skulle kunna inspirera nationalsocialister världen över och påstår samtidigt att Hitler skulle ha mördat judar.

— Jag kan inte förstå en sådan oansvarighet och okänslighet i en sådan intensiv miljö, där man säljer saker som tal tillhörande världens främsta judemördare till högstbjudande. Det handlingar som denna gör, är att legitimera Hitler-entusiaster som uppskattar det här, säger Margolin.

Auktionen har länge varit kontroversiell då man sålt memorabilia som kommer från tredje riket. Förra året såldes en av Hitlers hattar för omkring 482 000 kronor. Man auktionerade också Hermann Görings personliga kopia av Hitlers bok ”Mein Kampf”, för över 1,3 miljoner kronor.


  • Publicerad:
    2020-10-27 20:00