UTRIKES. Adolf Hitlers födelsehem i Braunau am Inn i norra Österrike ska efter ett beslut av landets regering byggas om till en polisstation.

Adolf Hitlers födelsehus i Braunau am Inn (CC-BY-SA-4.0).

Adolf Hitler föddes den 20 april 1889 i ett stenhus med gul fasad i det lilla samhället Braunau am Inn i norra Österrike.

Platsen har länge varit ett mycket populärt resmål för både nationellt sinnade och historiskt intresserade personer, speciellt på årsdagen den 20 april.

Men nu vill Österrikes sionistkontrollerade regering sätta stopp för att huset görs till vad man kallar ”en vallfärdsort för nazister”. Och det gör man handfast genom att bygga om fastigheten till en polisstation.

— Polisens framtida bruk av huset borde sända en tydlig signal att den här byggnaden aldrig kommer att bli en plats för att hylla nazismen, säger landets inrikesminister Wolfgang Peschorn i ett pressmeddelande.

Huset där Adolf Hitler föddes har länge varit en huvudvärk för myndigheterna. Österrikes inrikesdepartement har hyrt huset sedan 1970-talet och i årtionden fanns där en verksamhet för funktionshindrade. Men denna upphörde 2011 när den dåvarande ägaren vägrade renovera huset.

Sedan dess har huset stått tomt. 2016 tog staten över fastigheten. Men ägaren överklagade och först tidigare i år avgjordes tvisten när en domstol ålade staten att betala 810.000 euro i kompensation.

Vid ett tillfälle föreslog inrikesdepartementet att byggnaden helt sonika skulle rivas, men backade efter protester från politiker och historiker.

Källa:
Hitlers födelsehem blir polisstation


  • Publicerad:
    2019-11-21 21:00