ÖSTERRIKE. En utställning med föremål från Hitlers ungdomsår öppnade den 29 februari i Sankt Poelten i Österrike. På utställningen visas bland annat ett blad från en opera som Hitler började på när han var i tjugoårsåldern.

Det gamla residensets slottsgård i München”, målad 1914 av Adolf Hitler (Public Domain).

Att Adolf Hitler uppskattade de sköna konsterna, däribland musik, konst och arkitektur, är allmänt känt. Mindre känt är kanske att den blivande führern skrev ett utkast till en opera år 1908 när han var i tjugoårsåldern.

Wieland der Schmied hette operan inspirerad av germansk mytologi och som byggde på ett oavslutat verk med samma namn av den tyske kompositören Richard Wagner.

I den första delen av Mein Kampf skrev Hitler: ”Vid tolv års ålder såg jag … den första operan i mitt liv, Lohengrin. På ett ögonblick var jag beroende. Min ungdomliga entusiasm för Bayreuths Mästare [Wagner] visste inga gränser.

Ett blad från manuskriptet – som tros vara det enda som bevarats av operan – visas nu på en ny utställning i Österrike. Utställningen heter ”Den unge Hitler: Åren som formade en diktator 1889–1914” och den ska försöka sprida ljus kring hur de tidiga åren formade den legendariske ledarens ideologi.

På utställningen finns en mängd föremål från Hitlers ungdomsår, insamlade under åren 1907 och 1920 av August Kubizek, en av den unge Hitlers vänner.

Utställningen som öppnades den 29 februari på Lower Austria Museum i Sankt Poelten pågår till den 9 augusti i år.

Källor:
Hitler’s justly forgotten opera attempt goes on display in Austria
Adolf Hitler wrote an opera, and the manuscript is now on display in Austria


  • Publicerad:
    2020-03-06 13:45