LITTERATUR. Adolf Hitlers världskända verk ”Mein Kampf” har för första gången sedan Tredje rikets fall återigen blivit en bästsäljare i Tyskland.

Mein-Kampf-e1452251132772

Rättigheterna till det litterära verket ”Mein Kampf” tillföll efter Andra världskriget delstaten Bayern. Delstaten vägrade efter kriget att trycka nya upplagor av boken, men under fjolåret hade det gått 70 år sedan Adolf Hitler dog vilket gjorde att upphovsrätten släpptes fri.

Den första nya upplagan av boken släpptes under januari förra året av Det Samtidshistoriska Institutet (IFZ). Boken såldes i 85 000 exemplar under 2016, vilket gör den till en av årets mest sålda böcker i Tyskland.

IFZ har efter den nya upplagan fått kritik och anklagats för att ”oavsiktligt ha spridit nazistpropaganda”. Andreas Wirsching, som är chef för institutet, menar dock att kritiken är felaktig.

— Tvärtom, debatten om Hitlers världsbild och hans inställning till propaganda erbjuder en chans att titta på orsakerna och konsekvenserna av totalitära ideologier, vid en tidpunkt där auktoritära politiska åsikter och högerextrema slagord är på frammarsch, säger han under en intervju.

Till skillnad mot originalet är den nya tyska upplagan fylld av kritik mot nationalsocialismen och den vita rasens strävan författad av så kallade akademiker.

Källa:
Adolf Hitlers självbiografi – Tysklands bästsäljare


  • Publicerad:
    2017-01-03 20:55