LITTERATUR. Nya nederländska utgåvan av Mijn Strijd säljer bra trots att bokhandlare ogärna skyltar med den.

Efter att i Nederländerna ha varit förbjuden i över 70 år, släpptes i augusti Adolf Hitlers bok om sin personliga och det germanska folkets historia och om den politiska samtiden, ”Min kamp”, som han skrev innan han blev rikskansler för Tyskland. Detta har israeliska Haaretz uppmärksammat.

Boken har sålt över förväntningarna trots att marknadsföringen har varit knapp och att många bokhandlare ogärna skyltar med den. Vissa tidningar kallar den till och med för en ”bestseller”. Sedan den nya utgåvan släpptes har den legat på tredje plats på Nederländernas försäljningslista.

Protester mot utgivningen har publicerats i tidningar och utropats av arga röster i TV. De klagar över utgivningen av en bok som de uppfattar som en ”ful relik från en svunnen tid som helst borde glömmas”.

Judinnan Hannah Luden, som leder en av de judiska lobbygrupperna i Nederländernas, är mer nyanserad i sin kritik, skriver ryska Sputnik News.

— Vår största oro är att den kommer att bli en kultbok, och vi hoppas att människor kommer att läsa boken med tillgänglig relevant information. Förläggaren har ekonomiska intressen, inte nödvändigtvis ett ideologiskt. Jag hoppas att de har goda avsikter, säger Luden.

”Kritisk utgåva”
Utgåvan av boken kallas för kritisk, och det står också på bokens pärm. En bokutgåva som är kritisk publiceras med en redaktörs utförliga kommentarer som ska ge en större ”förståelse” av en text, baserad på andra källor.

Professor Frank van Vree som i Amsterdam leder Institutet för studier om krig, förintelsen och folkmord påstås ha sagt att ”man måste se ondskan i ögonen för att kunna bekämpa den”, och därför är det viktigt med en så kallad kritisk utgåva som kan ”förklara texten”. Denna kritiska utgåva av Mijn Strijd har nyskrivna introduktioner till varje kapitel som ”korrigerar” många av Hitlers påstådda faktafel och med särskilda kommentarer som redogör för den ”unika propagandateknik” som de så kallade nazisterna använde sig av, påpekar van Vree.

Dessa förklarande texter har skrivits av den nederländske historikern Dr. Willem Melching, som tidigare har utgivit egna böcker som exempelvis ”Urval från dagböcker av Joseph Goebbels, och så sent som 2013 publicerade han enligt nederländska Historisch nieuwsblad ”den hyllade biografin Adolf Hitler: En tysk politikers uppgång och undergång”.

Förlaget Prometheus som är utgivare av denna kritiska utgåva av Mijn Strijd, anger att Melchings texter ”syftar till att placera boken i sin historiska kontext”.

Utgåvan kommer två år efter att en annan så kallad kritisk utgåva släpptes i Tyskland. Den nya tyska utgåvan hamnade också på det landets topplista. Även då blev många förvånade över bokens nyvunna framgångar, skriver Sputnik. Detta eftersom man hade trott att dagens tyskar, i synnerhet de yngre generationerna, skulle ha haft föga intresse av den tidsepoken.

Källor:
The Netherlands’ Surprise New Best Seller: Hitler’s ‘Mein Kampf’
Hitler’s ’Mein Kampf’ Becomes Shock Bestseller in Netherlands
Biografie en synopsis Willem Melching


  • Publicerad:
    2018-10-06 16:30