KULTUR. När det italienska utbildningsministeriet skickade ut en enkät till landets grund- och gymnasieskolor för att få reda på elevernas läsvanor, kom det fram att Adolf Hitlers ”Mein Kampf” är populär bland eleverna. Det har fått politiker och utbildningsministeriets egen stabschef, Alexander Fusacchia, att protestera.

Det italienska utbildningsministeriet har undersökt grund- och gymnasieelevernas läsvanor och fått fram resultat som de inte tycker om. Det framkommer nämligen att eleverna i flera gymnasieskolor läst och tyckt om Adolf Hitlers ”Mein Kampf”, något som utbildningsministeriets stabschef Alexander Fusacchia anser vara ”särskilt otrevligt”. Han förklarar också att det resultatet inte gills eftersom eleverna bara fick välja bland böcker av italienska författare som publicerats efter år 2000.

Även tidigare i år orsakade Hitler rabalder i Italien då den konservativa tidningen Il Giornale gett bort gratis exemplar av ”Mein Kampf” till läsarna. Tidningen ägs av Silvio Berlusconis bror och syftet med de gratis exemplaren sades vara att motverka nationalsocialismen. Man menade att ”läsning av Mein Kampf utgör ett riktigt motgift mot nationalsocialismens gift”.

Tilltaget uppskattades dock inte av Italiens premiärminister Matteo Renzi som på Twitter skrev att det är ”smaklöst” att ge bort gratisexemplar av Hitlers bok. Han intygade också sin solidaritet för judarna och sade sig omfamna ”det judiska samfundet med tillgivenhet”. Utbildningsministeriet ska nu undersöka hur det har gått till att ”Mein Kampf” hamnat med i listan över av gymnasieelever omtyckta böcker.

Källa:
Hitler’s Mein Kampf a surprise entry in Italian schoolkids’ top books list


  • Publicerad:
    2016-12-10 14:05