Adolf Hitlers ”Mein Kampf” har tryckts i pocketform i Turkiet och sedan den släpptes i januari har det sålts över 50 000 exemplar. Detta har väckt starka känslor i landet. Att boken är populär råder det dock inga tvivel om.

Kavgam min kamp

Turkiska kritiker menar att det under de senaste åren har blivit allt vanligare med negativa åsikter kring både judar och stormakten USA, medan andra säger att det är något som legat och grott länge. Turkiet har internationellt ansetts vara judevänliga och har en befolkning på runt 22 000 judar, varav de flesta är bosatta i Istanbul.

En av säljarna av Mein Kampf, Ogus Tektas, säger till nyhetsstationen AFP att boken, som heter ”Kavgam” på turkiska, alltid har varit en bästsäljare i landet, men att försäljningen fått ett uppsving nu när boken trycktes på nytt. Många av köparna är unga män med nationalistiska åsikter men den införskaffas av alla sorts människor, både från höger- och vänsterkanten.

Statsvetaren Dogu Ergil vid Ankaras Universitet sa nyligen till BBC att han tror att de antisemitiska och antiamerikanska stämningarna beror på situationen i Irak och mellanöstern. Ergil sa även att allt fler börjar tro att det är en konspiration mellan USA, västvärlden och sionisterna.

Första gången boken släpptes på turkiska var år 1939. Bayern, den tyska delstaten som äger rättigheterna till Hitlers mästerverk, har länge funderat över att helt förhindra förlag att trycka boken. Mein Kampf är som bekant helt förbjuden i Tyskland och finns endast att låna på bibliotek, men då endast för forskning.

Källa:
Hitler book bestseller in Turkey


  • Publicerad:
    2013-02-28 16:46