MEDIELÖGNER. Efter att norska säkerhetspolisen gått ut med information om ett potentiellt terrorhot råder viss försiktighet i Norge. Aftonbladet har på ett lögnaktigt sätt utnyttjat händelsen till att utmåla invandrare som offer som kränks av rasistiska poliser.

Daniel.

Daniel.

Under gårdagen publicerade Aftonbladet artikeln ”Daniel, 24, offer för norska terrorskräcken” som handlar om en invandrare som blev stoppad och förhörd vid Sandefjords flygplats i Norge. Aftonbladets snyftartikel går ut på att invandraren Daniel utsätts för kränkning på grund av hans etniska ursprung.

Men artikeln skiljer sig på en del väsentliga punkter från Verdens Gangs originalartikel. Förutom att Aftonbladet på ett mycket ensidigt sätt valt ut VG-citat som ska passa den egna agendan, använder man sig också av direkta lögner. Däribland citatförfalskning.

Det är en uppmärksam läsare som på Flashback upplyst om att Aftonbladet ljuger vid flera tillfällen i sin artikel. Nordfront har även kunnat hitta fler oegentligheter i artikeln. Nedan kan du se hur Aftonbladet förvanskar originalartikeln från Verdens Gang:

Aftonbladet citerar offret:

Det var jätteobehagligt och jag kände mig väldigt kränkt, säger han.

I själva verket var han ”chockad”, men eftersom ”kränkt” troligen passar in bättre i föreställningen att han skulle ha utsatts för en rasistisk handling väljer Aftonbladet att förfalska citatet. Det egentliga citatet lyder:

Jeg opplevde sitasjonen veldig ubehagelig og sjokkerende.

Aftonbladet skriver:

Men plötsligt rusade sex fullt beväpnade poliser ombord och drog Daniel av planet och förhörde honom på flygplatsen.

Här är det tre lögner i en och samma mening. Enligt vad offret sagt i Verdens Gang var det inga beväpnade poliser som ”plötsligt rusade” eller ens ”drog Daniel av planet”. Dessutom var endast två av poliserna beväpnade, inte sex:

Jeg mener de var fem-seks stykker, hvorav to av dem var bevæpnet. De tok meg med inn på flyplassen, hvor jeg ble avhørt. De spurte om min bakgrunn, om jeg hadde en fortid med politiet, betydningen av tatoveringene mine, om jeg har gjengtilknytning.

Aftonbladet citerar offret:

De verkade rädda. Men det kom även fram flera som sa att det var helt sjukt att polisen bara kunde dra mig av planet, säger han.

Att medpassagerarna skulle ha sagt att det var ”helt sjukt” är en lögn. I själva verket blev också de ”chockade” av den tumultartade situationen. Att Aftonbladet istället valde ”helt sjukt” skulle kunna tolkas som att syftet varit att visa att medpassagerarna protesterade genom att bilda gemensam front mot den rasistiska polisen som förtrycker Daniel för att han är invandrare. Originalcitatet:

Flere sa at de var sjokkerte over at det gikk an å bli utsatt for dette.

(Det ska här påpekas att det inte klart framgår till vilken av tidningarna Daniel sagt ”helt sjukt”, men citatet förekommer i den del av Aftonbladets artikel som återger vad Daniel sagt till Verdens Gang)

Källor:
Aftonbladets artikeln
Verdens Gangs artikel
Flashback: AB tar ut svängarna – ”Daniel, 24, offer för norska terrorskräcken”.


  • Publicerad:
    2014-07-26 14:46